"Універсальну" опустили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Універсальну" опустили

5673
Агентство Moody's знизило рейтинг фінансової стабільності СК "Універсальна" з рівня B3 до Caa1 і відкликало його на прохання страховика
Зниження рейтингу не повинно вплинути на довіру клієнтів і партнерів, тому що міжнародний рейтинг не враховує національні особливості ведення бізнесу.
Зниження рейтингу відображає погіршення можливостей страхового бізнесу в Україні та індивідуальні фінансові показники СК, які також свідчать про погіршення справ компанії.
У страховій компанії відзначають, що рейтинг був відкликаний після погашення облігацій. "Наявність даного рейтингу свідчила про платоспроможність облігацій СК "Універсальна". Дострокове погашення "Універсальної" власних облігацій серії А привело до нівелювання доцільності існування рейтингу. Викупивши облігації, керівництво компанії вирішило відмовитися від подальшого рейтингування. Відсутність рейтингу не вплине на капіталізацію компанії",- заявила Тетяна Кохан, директор фінансового департаменту СК "Універсальна".
Ще міжнародні рейтинги є в СК "Лема" і "Дженералі Гарант". Міжнародне рейтингове агентство A.M. Best Co. 17 грудня 2008 р. підтвердило рейтинг фінансової стабільності СК "Лема" на рівні B+ і кредитний рейтинг емітента цінних паперів на рівні "bbb-". У випадку з СК "Дженералі Гарант" Moody's погіршило прогноз рейтингу Baa2 зі "стабільного" до "негативного" за зобов'язаннями у національній валюті. Також погіршений з "позитивного" до "стабільного" прогноз рейтингу Ba3 за зобов'язаннями в іноземній валюті.
Cтраховики заявляють, що зниження рейтингу або прогнозу по ньому ще не свідчить про наявність проблем у страховика. Крім того, компанії не довіряють рейтингам, мовляв, навіть високий рейтинг не є гарантією від банкрутства.
"СК "Універсальна" одна з небагатьох компаній, що одержувала рейтинг. Вони одержували рейтинг, коли виходили на зовнішні ринки і залучали портфельних інвесторів. Зараз же через зниження рейтингу їм вигідніше його не мати, ніж мати низький рейтинг. Особливого ризику, крім погіршення економічної ситуації, яка привела до зниження вартості активів, у компанії немає. Для українських компаній міжнародний рейтинг - нереальна величина, тому що вона враховує загальний рейтинг країни, у якій компанія зареєстрована, і одержати нормальний рейтинг у таких умовах неможливо. Так що в Україні їх актуальність знизиться і вони набудуть формальних ознак. А для світових компаній рейтинг буде залишатися основним індикатором - криза закінчиться, рейтинги залишаться", - впевнений Дмитро Грицута, голова правління СГ "ТАС".
Зниження рейтингів може викликати сум'яття серед портфельних інвесторів СК "Універсальна", серед яких фонди Genesis, Goldman Sachs, управляюча компанія Horizon Capital і банк UBS AG. "Інвестори зараз скептично ставляться до українських підприємств, незалежно від рейтингу. "Універсальна" зареєстрована у формі ВАТ, і наявність рейтингу дозволяла інвесторам розуміти, що відбувається в компанії. Зараз підтверджувати рейтинги вони не зацікавлені. Ситуація в Україні погіршується і це впливає на роботу СК, а рейтингове агентство, знижуючи рейтинг, лише ускладнює ситуацію. Допускаю, що компанія стала показувати гірші результати, але у всіх премії знижуються, ліквідність падає, і банківські проблеми позначаються на страховиках", - пояснила Олена Машаро, віце-президент СК "АСКА".
На думку страховиків, акції "Універсальної" - ліквідний актив, у порівнянні з багатьма українськими СК. "Думаю, навряд чи інвестфонди захочуть продати акції "Універсальної". Принаймні, СК проходить фінмоніторинг і одержувала рейтинг, а що діється в тих компаніях, які його не проходять? У компанії можуть бути тимчасові труднощі, але це не означає, що в компанії проблеми", - відзначив Юрій Лахно, голова правління СК "Дженералі Гарант".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас