Банки пережили важкі випробування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки пережили важкі випробування

Казна та Політика
2611
Пенсійний фонд позбавив чотири банки з тимчасовою адміністрацією і банк "БІГ Енергія" права виплачувати пенсії в 2009 році.
Таким чином, за останні два тижні фонд повністю або тимчасово припинив відносини з усіма банками, у які введені тимчасові адміністрації або куратори, за винятком Промінвестбанку. Для зниження ризиків фонд має право вибирати банки для співробітництва, говорять банкіри, але його дії свідчать про недовіру до кадрів Нацбанку.
Учора стали відомі результати останнього конкурсу Пенсійного фонду (ПФУ) з відбору банків для здійснення пенсійних виплат в 2009 році, що завершився 24 лютого. З листа ПФУ №3984/0-440 від 10 березня (копія є) випливає, що фонд переглянув список банків, які можуть виплачувати пенсії. З вісьмома банками ПФУ розширив регіони співробітництва - з банками "Базис", "Меркурій", "Південний", "Юнекс", Полтава Банком, Чорноморським банком розвитку та реконструкції, Сведбанком, Українським професійним банком; а із двома - БТА Банком і Терра Банком - почав працювати.
Договір із Промінвестбанком фонд продовжив на півроку - до 1 січня 2010 року, розірвав угоди з банками з тимчасовою адміністрацією ("Київ", "Надра", Одеса-Банк і Укрпромбанк), а також з банком "БІГ Енергія", де ще в січні виникли проблеми з виплатою пенсій. Договори з банком "Національний кредит" і Західінкомбанком, у яких працює адміністрація НБУ, були розірвані ПФУ під час попереднього конкурсу 24 грудня (тоді ПФУ відібрав 73 банки), а "Причорномор'я" не працював з фондом. Таким чином, ПФУ призупинив або зупинив перерахування пенсій в усі проблемні банки, крім Промінвестбанку (див. довідку). Секретар конкурсної комісії ПФУ Оксана Андрух відмовилася спілкуватися. У прес-службі пообіцяли відповісти пізніше.
У банках, що втратили можливість виплачувати пенсії, не хочуть відмовлятися від роботи із ПФУ. "Пенсійний фонд в односторонньому порядку розірвав з нами договір. Але наша комісія, яка відповідає за роботу з фондом, шукає варіанти поновлення співробітництва", - повідомив прес-секретар Одеса-Банку Ярослав Богданцев. У банках "Київ", "Надра" і Укрпромбанку не коментували рішення ПФУ, а "БІГ Енергія" сам став ініціатором розірвання договору.
"Враховуючи поглиблення кризових явищ в економіці і фінансовому секторі, тенденції, що наростають, відтоку коштів, погіршення платіжної дисципліни кредиторів і загальний дефіцит кредитних ресурсів на міжбанку, 'БІГ Енергія' прийняв рішення тимчасово призупинити співробітництво із ПФУ, - повідомили в прес-службі банку. - Сподіваємося, що після подолання кризи в нас буде можливість відновити співробітництво з фондом".
Спочатку список банків, з якими ПФУ припинив відносини, був набагато ширшим. "У листі чітко прописано, з ким Пенсійний фонд достроково розірвав договір. Крім Укргазбанку, зі списку зникли ще кілька банків, спочатку в ньому були ще 'Столичний', Банк регіонального розвитку, Родовід Банк, 'Європейський' і Трансбанк, - повідомили в прес-службі Укргазбанку. - Ми маємо намір відновити виплати в найближчий час". Лист ПФУ від 10 березня було відіслано "на заміну раніше відправленого листа від 5 березня №3760/04-40". А, як повідомлялось напередодні, з усіма цими банками, крім "Столичного", Пенсійний фонд із 1 березня призупинив відносини.
Санкціями ПФУ пригрозив і іншим банкам. "У випадку виявлення фактів невідповідного обслуговування банками пенсіонерів, наприклад несвоєчасної виплати пенсій, органи ПФУ припиняють фінансування виплати пенсій або подають пропозиції щодо розриву договорів", - говориться в рішення конкурсної комісії фонду від 27 лютого.
Розрив відносин із проблемними банками означає недовіру ПФУ до Нацбанку. "Якщо адміністрація може забезпечити платежі, то можна було б і не розривати договори, - відзначає голова правління банку 'Форум' Ярослав Колесник. - Введення адміністрації означає, що банк перебуває під контролем НБУ і держави. Виходить, що Пенсійний фонд їм не довіряє, однак має право вибирати банки для роботи".
Рішення Пенсійного фонду України щодо роботи з банками з тимчасовою адміністрацією і кураторами НБУ
*продовжений договір з 1 липня 2009 року до 1 січня 2010 року
**не займається виплатою пенсій
Джерело: Пенсійний фонд
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас