Яка з країн першою вийде з кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яка з країн першою вийде з кризи

1753
На тлі прогнозів різноманітних експертів і аналітиків було озвучено вже кілька припущень, яка країна має найбільше шансів для виходу зі світової фінансової кризи. Цього разу не побоявся зробити аналогічну заяву прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер.
За його словами, Канада покінчить із кризою швидше, ніж будь-яка інша країна. Разом з тим глава уряду додав, що для здійснення цього необхідне оздоровлення фінансової системи США.
Як вважає прем’єр-міністр, однією з основних причин для виходу зі складного фінансового та економічного становища є те, що з розвинених країн Канада останньою вступила в кризу. До останнього часу в ній не спостерігалося іпотечної кризи, або краху банківської системи, а уряд не був змушений вдаватися до багатомільярдних програм допомоги економіці.
Як пише "Нова політика", вихід із кризи буде подібний ланцюговій реакції. Спочатку активізуються найбільш життєздатні економіки. Потім критична маса їх ділової активності запустить механізми відновлення в країнах з дурною звичкою переспоживати за рахунок невтримних запозичень і авантюрних фінансових спекуляцій.
Також непогані шанси одним з перших вибратися на твердий ґрунт має Китай. Так, на даний момент зростання ВВП країни склало уже як мінімум 6%, а уряд планує довести його до 8%. Як заявив начальник центру із проблем розвитку при Держраді КНР Чжан Юйтай, виступаючи на недавній нараді в Гуанчжоу, для його країни подолання кризи не зажадає багато часу.
Дійсно, Китай маючи у своєму арсеналі достатні можливості, може обійти навіть США. За обсягами китайська промисловість перевершить американську вже через 30 років, що дозволить країні без проблем оновити озброєння своєї армії. Уже цього року військовий бюджет КНР збільшений на 15% – до $70 млрд.
Крім цього, варто відзначити, що Китаю належать 30% золотовалютних резервів усього світу, а це близько $1,9 трлн, на тлі низького зовнішнього боргу ($0,363 трлн).
Також, у Піднебесній добре налагоджена система експорту. У той час, як його східний конкурент – Японія – зазнає проблеми зі збутом товарів, зокрема, автомобілів.
Японський авторинок цього року обвалився вперше за 30 із лишком років. У той час, як авторинок Китаю в лютому посів перше місце у світі за автопродажами зі зростанням 25% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Китайці "поклали око" не тільки на автомобільну галузь. Зважаючи на все, курс на підкорення вершини вже взяли китайські виробники шин, які розширюють експансію на європейських ринках.
Також східна країна цікавиться банківською та енергетичною сферою. Китай не шкодує коштів для розвитку інфраструктури країн, у яких є китайські установи.
Важливим моментом також є те, що держпідтримка країни звернена не на фондові ринки, банки і фінансові компанії, а на будівництво житла, дорожньої інфраструктури, істотні податкові та кредитні послаблення для населення і бізнесу, у тому числі малого та середнього. З метою заохочення внутрішніх інвестицій у рази знижена ставка рефінансування.
Таким чином, як заявляло раніше американське дослідницьке агентство R. L. Polk & Co., найменше від кризи постраждають азіатські ринки, що ще раз підтверджує шанси Китаю на лідерство.
Тим часом, експерти поки не можуть точно сказати, коли ж почнеться відновлення світової економіки, тому що ні з чим подібним раніше стикатися не доводилось. У грудні 2008 року голова Міжнародного валютного фонду прогнозував вихід із кризи на кінець 2009 – початок 2010 рр.
Однак у лютому він переглянув свій прогноз, відклавши переломний момент повністю на 2010 рік. Але й ця дата незабаром була переглянута. Як заявив 6 березня, перший заступник керуючого МВФ Джон Ліпські, зростання провідних світових економік очікується не раніше другого півріччя 2010 р. або початку 2011 р.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас