Освіта вийшла з-під контролю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Освіта вийшла з-під контролю

2005
Учора президент Віктор Ющенко підписав закон, що дозволяє вузам державної і комунальної форм власності створювати самостійні підрозділи, що ведуть господарську діяльність, зокрема відкривати кафе і магазини. На думку депутатів профільного комітету, цей закон дасть навчальним закладам можливість оперативніше вирішувати господарські питання, пов'язані із забезпеченням навчального процесу.
Закон №1024-VI "Про внесення змін у ст. 65 закону України 'Про вищу освіту'" був прийнятий Верховною радою 19 лютого. Він дозволяє вузам державної і комунальної форм власності створювати самостійні підрозділи, що ведуть господарську діяльність. Автор документа - народний депутат Тарас Чорновіл (Партія регіонів) - учора був недоступний для коментарів. Тим часом голова підкомітету Ради з питань професійної освіти Віталій Курило (БЮТ) повідомив, що прийняття закону пов'язане з наданням на території вузів платних послуг "в області вищої освіти".
За словами Курило, у рамках даного закону госпрозрахункові підрозділи зможуть відкривати у вузах "кафе і магазини, видавати навчальну літературу, а також займатися довузівською підготовкою абітурієнтів, перепідготовкою та підвищенням кваліфікації кадрів".
Віталій Курило також відзначив, що подібна норма була присутня в українському законодавстві до 17 січня 2002 року, коли був прийнятий закон №2984-III "Про вищу освіту". У законі 2002 року даного положення не виявилося, тому здійснювати господарську діяльність державним вузам стало можливо тільки під контролем Міністерства науки та освіти. "У результаті, наприклад, цього року, щоб одержати від міністерства і Держказначейства документи на здійснення торговельної діяльності, багатьом вузам треба було два місяці. А студентська їдальня, наприклад, не може залишатися закритою протягом настільки тривалого часу", - пояснив Курило. За його словами, через такі труднощі вузи були змушені вдаватися до допомоги комерційних структур. "Тепер ці питання будуть вирішуватися оперативніше. Крім того, господарську діяльність можна буде вносити в статут вузу", - додав він.
Тим часом ректор Одеської національної юридичної академії Сергій Ківалов називає прийняті зміни "половинчастими". "Усе, що ми купуємо, ставиться на баланс Міносвіти. Навіть те, у якому банку тримати гроші, потрібно погоджувати з Міносвіти і Держказначейством. Так навіщо нам право заробляти гроші, якщо нам не дадуть їх витратити?" - заявив він.
У той же час, за словами Віталія Курило, усі доходи, отримані госпрозрахунковими підприємствами, зможуть розподіляти самі вузи. "Згідно із законом №1024-VI, розподіл коштів буде відбуватися на підставі статуту вузу", - пояснив Курило.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас