Банкіри виводять гроші Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри виводять гроші Нацбанку

Валюта
10304
Незважаючи на колосальний відтік депозитів із системи, банки умудрилися прокредитувати економіку на 6,7 млрд. грн. Втім, експерти вважають, що ці кредити здебільшого пішли на виведення активів і валютні спекуляції.
Чергові показники розвитку грошово-кредитної системи, за традицією, виявилися більш жахаючими, ніж дані попереднього місяця. Причому прямо або побічно, але всі негативні показники банківської системи пов'язані з нестабільністю курсу гривні.
У першу чергу це стосується сальдо купівлі готівкової валюти населенням. У лютому люди купили в банків готівкової валюти на $1,45 млрд. більше, ніж продали. При цьому, що досить цікаво, пік продажів на готівковому ринку відбувся не під час, а після чергового стрибка курсу гривні - після того як НБУ добився падіння курсу долара на міжбанку з 9,4 грн./$1 до 8,6-8,4 грн. (25 лютого), населення скупило в банків близько $250 млн.
Купуючи по $80 млн. на день при курсі долара, що знижується, люди дають банкірам і Нацбанку дуже небезпечний сигнал - вони вже не вірять у можливість влади і банків добитися стабільного курсу та сприймають кожний відкат долара тільки як можливість придбати валюту перед штурмом чергової курсової вершини.
Втім, зважаючи на все, не вірять у можливість стабілізувати курс і самі банкіри. За даними Нацбанку, незважаючи на скорочення ресурсної бази банків у лютому практично на 19 млрд. грн., кредитно-фінансові установи умудрилися збільшити кредитний портфель у гривні відразу на 6,7 млрд. грн. У неофіційних бесідах керівники великих банків говорили, що більша частина цих кредитів видана в борг пов'язаним з банками фірмам для спекуляцій на валютному ринку через фіктивні імпортні операції.
Більше того, аналізуючи всю динаміку кредитно-депозитного портфеля, можна припустити, що для таких спекулятивних операцій активно використовуються ресурси самого Національного банку - а саме рефінансування і своп операції.
Нагадаємо, що кредитний портфель банків у валюті в минулому місяці скоротився на еквівалент 11,3 млрд. грн., а залишили систему еквівалент 10,2 млрд. грн. валютних вкладів. Таким чином, навіть якщо банки провели операцію своп із НБУ і поміняли на гривні валюту, що залишилася в них у результаті погашення кредитів, то в їхньому розпорядженні залишилося б не більше 1,1 млрд. грн. У той же час відтік гривневих вкладів із системи 8,7 млрд. грн. Виникає закономірне питання: за рахунок яких коштів банкам удалося профінансувати не тільки повернення вкладів, але й прокредитувати економіку?
Втім, знайти відповідь досить просто. Якщо скласти обсяги відтоку гривневих ресурсів з банківської системи з обсягами гривневого кредитування в лютому, ми одержимо 14,4 млрд. грн. - суму, дуже близьку до обсягів рефінансування, які виділив комерційним банкам НБУ з початку року - 15 млрд. грн.
Враховуючи, що в січні через тертя з урядом рефінансування Нацбанком не виділялося, можна стверджувати, що всі 15 млрд. грн. від регулятора банкіри одержали в лютому, і саме кошти Національного банку були направлені банками на кредитування, головна мета якого, на жаль, не розвиток економіки, а валютні спекуляції через афілійовані компанії.
Правда, з 15 млрд. грн., виданих НБУ банкам, - 7 млрд. грн. кредитування овернайт, яке приходить на коррахунок банку ввечері і списується вранці. Тому банкіри вважають, що ще одним інструментом друкування гривні для валютних спекуляцій стали своп-операції НБУ, при яких Нацбанк обмінює банкірам їх долари на гривню за офіційним курсом.
А факт, що банкіри ще не зажадали назад видані на спекуляції кредитні кошти, свідчить про новий виток девальвації гривні найближчим часом.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас