Японці зазіхнули на українське повітря — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японці зазіхнули на українське повітря

1456
Японія купить в України право на викиди парникових газів. Ця угода може принести нашій країні близько 300 мільйонів доларів.
Японія має намір до 31 березня укласти договір з Україною про купівлю квоти на викиди парникових газів в атмосферу. Як повідомило міністерство торгівлі країни, зараз ідуть переговори про обсяг 30 мільйонів тонн.
Як стало відомо "Делу", покупцем квот з японської сторони виступить державна компанія NEDO. "Вона вповноважена здійснювати закупівлю квот на викиди газів від імені уряду Японії, а мінекономіки цієї країни є її співзасновником", - пояснив директор департаменту Національного агентства екологічних інвестицій (займається питанням реалізації квот з української сторони) Тарас Бебешко.
Він відмовився уточнити, за якою ціною японці куплять квоти, пославшись на конфіденційність цієї інформації. У той же час президент Фонду цільових екологічних інвестицій Віталій Нахлупін вважає, що продати викиди Україні вдасться не дорожче ніж по 10 доларів за одиницю. У такий спосіб Україна зможе одержати від продажу близько 300 мільйонів доларів.
Виручені кошти, згідно з Кіотським протоколом (у його рамках здійснюється торгівля квотами), можуть бути використані на програми зі зниження викидів парникових газів у країні. Уряд видав постанову, згідно з якою гроші будуть виділятися підприємствам, що захистили відповідні проекти на конкурсі. Перевага буде віддана проектам зі скорочення і поглинання викидів, термін реалізації яких припадає на кінець 2012 року. За словами Бебешко, уже зараз на одержання коштів від продажу квот претендують 300 підприємств.
У той же час Віталій Нахлупін стверджує, що чіткий механізм розподілу коштів від продажу квот в Україні ще не розроблений. "Україна не готова зараз прозоро розподіляти "зелені" інвестиції. Це буде протекціонізм і лобіювання інтересів наближених структур", - вважає він. Нахлупін також відзначив, що для продажу квот зараз не найвдаліший час, оскільки "ринок на спаді".
Продаж квот по викидах парникових газів здійснюється в рамках Кіотського протоколу, до якого Україна приєдналася в лютому 2004 року. Згідно із протоколом, з 2008 по 2012 рік країни повинні скоротити сукупний середній рівень викидів шести типів газів на 5,2%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас