Росія показала силу струму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія показала силу струму

Енергетика
2561
Україна втратила шанс вийти на литовський ринок збуту електроенергії. Про укладання десятилітнього контракту на постачання 2,5 млрд квт•г на рік у минулу п'ятницю оголосило російське "Інтер РАО ЄЕС". Єдина можливість наростити експорт електроенергії з України - об'єднати українську і європейську енергосистеми. Але з технічних причин це може відбутися не раніше ніж через три роки.
"Інтер РАО ЄЕС" уклало десятирічний контракт із литовською Energijos Realizacijos Centras (ERC) на постачання в країну 2,5 млрд квт•г на рік починаючи з 2010 року, повідомила компанія в п'ятницю. Зараз "Інтер РАО" експортує в Литву близько 2 млрд із 7 млрд квт•г, споживаних країною за рік. Суму контракту в "Інтер РАО" не розкривають, уточнюючи лише, що формула ціни буде враховувати "експортне ціноутворення на російському ринку електроенергії і транзитні витрати".
Литва взяла на себе зобов'язання перед Євросоюзом закрити в 2009 році єдину в країні атомну електростанцію - Ігналинську (корисне відпускання в 2008 році - понад 9 млрд квт•г). Зараз частина електроенергії АЕС, побудованої в радянські часи для забезпечення енергією країн Балтії та Білорусії, поставляється на експорт, але з 2010 року Литва перетвориться з енергонадмірної в енергодефіцитну країну. Їй доведеться покладатися на резерви своїх теплових електростанцій та імпорт електроенергії.
Контракт із Росією фактично означає закриття литовського ринку для українських постачальників, вважає перший заступник міністра палива та енергетики України Олег Бугаєв. "Литва більше не має потреби в додаткових обсягах електроенергії, але ми не втрачаємо надії", - сказав він. Україна і Литва ведуть переговори про закупівлі української електроенергії останні два роки.
Раніше заявлялося, що Україна розглядає можливість експорту в Литву через Білорусію до 2 млрд квт•г на рік. Високопоставлене джерело в Мінпаливенерго пояснило, що здійсненню її планів "перешкодила Білорусія, яка виставила високі ставки транзиту й у такий спосіб зробила українську електроенергію неконкурентоспроможною".
Тепер єдина можливість наростити експорт електроенергії з України - з'єднати європейську та українську енергосистеми, відзначає аналітик ІК Concorde Capital Олександр Паращій. З ним погоджується пан Бугаєв: "Стратегічно ми більше націлені на Європу і, за великим рахунком, не пускаємо російські компанії на європейські ринки. Якщо Україна з'єднається з UCTE (Об'єднана європейська енергосистема), тоді, можливо, і країни Балтії будуть по-іншому дивитися на нас".
Зараз Україна експортує в Угорщину, Польщу, Словаччину і Румунію електроенергію, вироблену на енергоострові Бурштинської ТЕС, який в 2002 році був синхронізований з європейською енергосистемою і не має зв'язку з об'єднаною енергосистемою України. Але експортний потенціал енергоострова, погоджений з UCTE, занадто малий: у літній період він становить 550 Мвт, у зимовий - 500 Мвт.
На думку Олега Бугаєва, збільшити експорт у два-три рази (в 2008 році - 9 млрд квт•г) можна за рахунок інтеграції нашої енергосистеми в UCTE. "Україна подала заявку ще в 2006 році, і зараз ведуться роботи із приведення нашої системи до європейських технічних стандартів. Але для установки з'єднання з UCTE необхідна модернізація енергосистеми - на це піде 3-5 років", - відзначає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас