"Ъ": Податок в обмін на зарплату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Податок в обмін на зарплату

Казна та Політика
1877
Кабінет міністрів повернувся до схеми вибіркового відшкодування ПДВ. Тепер розраховувати на повернення податку в першу чергу можуть підприємства з боргами із заробітної плати, за енергоносії і податковими зобов'язаннями. У той же час великі експортери, що подають найбільші заявки на відшкодування ПДВ, таких боргів звичайно не мають. Крім того, сама схема юридично не бездоганна, стверджують експерти.
Учора прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що уряд знайшов новий "антикризовий підхід" до скорочення заборгованості із зарплати. Державним і приватним підприємствам, що мають борги із зарплати, оплати енергоносіїв і сплати податків, в 2009 році буде достроково відшкодовуватися ПДВ, говориться в постанові Кабміну від 5 березня. Компанії зобов'язані відкрити спеціальні рахунки в органах Держказначейства, на які будуть перераховані підтверджені податковими органами суми відшкодування ПДВ у рахунок погашення боргів.
Невикористаний залишок буде переведений на поточний рахунок підприємства. У такий спосіб уряд заздалегідь визначив цільове використання заборгованості з ПДВ. Схожу схему - ПДВ в обмін на зерно Аграрного фонду - Кабмін затвердив 4 лютого цього року постановою №86.
Прем'єр-міністр готова використовувати навіть механізм, не прописаний у постанові. "Підприємства, які мають заборгованість із зарплати, але не мають боргів з відшкодування ПДВ, дістануть кошти за рахунок дебіторів, яким держава повинна відшкодувати податок", - пояснила вчора пані Тимошенко. Для цього уряд готовий "активізувати роботу з виконання держзамовлення", зокрема з компаніями оборонного комплексу. Це повинно скоротити суму боргу із зарплати, яка, за словами пані Тимошенко, у січні-березні виросла на 9%, до 1,223 млрд грн.
Як повідомляє Держкомстат, у лютому найбільше зростання заборгованості зафіксовано у Донецькій ( до 362,6 млн грн), Луганській (150,1 млн грн), Харківській (126,9 млн грн) областях і Києві (147,1 млн грн).
Міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова повідомила, що в тижневий термін її відомство одержить перелік підприємств, що мають заборгованість із зарплати, щоб сформувати реєстри для Державної податкової адміністрації (ДПАУ). "Ми чекаємо від Мінпраці список боржників із зарплати, і тоді можна буде підрахувати, скільки держава повинна відшкодувати їм ПДВ", - сказало джерело в ДПАУ, припустивши, що таким компаніям ПДВ може бути відшкодований протягом місяця після камеральної перевірки. За даними ДПАУ, на 1 березня сума ПДВ, що перевіряється, становила 13,6 млрд грн, з яких 3,8 млрд грн - суми, прострочені більш ніж на 60 днів.
Скористатися новою схемою навряд чи зможуть великі експортери, які формують найбільші заявки на відшкодування ПДВ. У таких компаніях стверджують, що в основному не мають боргів ні з зарплат, ні за енергоносії і не можуть місяцями добитися повернення ПДВ. Тому, за словами директора з економіки, фінансів і комерційних питань Крюковського вагонобудівного заводу Ігоря Манаєнкова, його підприємство має намір судитися з податковими органами за повернення ПДВ на суму 78 млн грн. "Я знаю, що 'Запоріжсталь' і підприємства ІСД також не одержали ПДВ. А ми подавали заявку на 98,3 млн грн", - сказав заступник генерального директора з економічних питань ММК ім. Ілліча Олександр Чако.
Прийнята постанова суперечить законодавству, впевнений партнер юридичної компанії "Кузнєцов і партнери" Денис Кузнєцов. За його словами, у податкових законах не прописана можливість взаємозаліків - погашення боргів із зарплати в рахунок відшкодування ПДВ, тим більше Кабмін не може вказувати приватному бізнесу, куди їм направляти відшкодовані кошти. "Це рішення знизить ще більше інвестиційну привабливість нашої країни, тому що 20-процентне вимивання обігових коштів у нинішніх умовах - жахливі суми", - відзначає юрист.
Тому директор департаменту податкової політики Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артем Рудик називає рішення Кабміну неефективним поверненням до практики вибіркового відшкодування податку: "ПДВ повинен відшкодовуватися без усяких умов, оскільки це гроші підприємств. Точкове вирішення проблем у довгостроковому періоді себе не виправдає".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас