НБУ: Можливість втримати інфляцію в 2009 р. на рівні до 20% ще зберігається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Можливість втримати інфляцію в 2009 р. на рівні до 20% ще зберігається

703
Інфляційна динаміка в Україні в січні-лютому ще зберігає можливості для втримання зростання цін у цілому в 2009 році на рівні до 20%, вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"Ще зарано вважати, що формується розворот тренда (інфляції – ред.) на спадний… У той же час за підсумками двох місяців споживча інфляція не є такою, яка перекреслює перспективу мати за підсумками року показник менший, ніж 20% (до грудня)", - сказав він.
При цьому радник голови НБУ підкреслив, що отриманий у лютому показник інфляції є додатковим аргументом на користь перегляду урядового прогнозу річної інфляції (9,5%).
Як повідомлялося, інфляція в Україні в лютому-2009 року зросла на 1,5%, що нижче від динаміки січня-2009 (2,9%) і грудня минулого року (2,1%). З початку року інфляція склала 4,4%, а за останні 12 місяців 20,9%.
В.Литвицький вважає, що спад інфляційного тиску в лютому пов'язаний з охолодженням економіки, зниженням споживчої активності, скороченням монетарних агрегатів та уповільненням девальвації гривні.
"Схильність до заощадження продовжує слабшати. Негативна динаміка руху депозитів зберігається. Але сильніше впливає на ситуацію із цінами уповільнення темпів підвищення зарплат, збільшення заборгованості і зменшення зайнятості. Споживчий потенціал слабшає. Інфляція теж", - сказав він.
Радник голови НБУ також нагадав, що з початку року грошова база скоротилася на 13,3 млрд грн або 7,1%.
"Девальвація не приборкана, але взята під контроль. Це зменшує її тиск на ціни. За останні два місяці (січень-лютий) девальвація гривні становила 2,7%. За два попередні – 30,6%", - додав він.
На його думку, різке уповільнення девальвації гривні в січні-лютому було одним з вирішальних факторів поточного зниження інфляційного тиску: вплив цього фактора буде відчуватися й у наступні місяці.
У зв'язку із цим, керівник групи радників голови НБУ відзначив важливість подальшого "зрізання хвиль надлишкового ослаблення гривні на міжбанківському ринку".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас