Кабмін введе прискорене відшкодування ПДВ для підприємств із заборгованістю із зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін введе прискорене відшкодування ПДВ для підприємств із заборгованістю із зарплати

Казна та Політика
486
Уряд має намір ввести прискорене відшкодування ПДВ для підприємств, що мають заборгованість із зарплати.
Про це заявила сьогодні прем'єр-міністр Юлія Тимошенко під час селекторної наради, передає кореспондент РБК-Україна.
Вона уточнила, що при цьому суми, якими володіє держава, повинні бути направлені, насамперед, на погашення зарплати. Із цією метою підприємства повинні будуть відкрити спеціальний рахунок у Держказначействі. За її словами, найближчим часом, буде складений перелік таких підприємств.
Видатки держкорпорацій уряд бере під контроль у рамках боротьби зі зменшенням заборгованості із зарплати, відзначила прем'єр-міністр. За її словами, уряд має намір скласти реєстр підприємств, на яких є заборгованість із зарплати і перед якими мають заборгованість "Укрзалізниця", "Укртелеком" і т.д. за поставлені товари або послуги. "Уряд буде жорстко контролювати видатки цих платоспроможних державних компаній, щоб вони розраховувалися, і щоб ці кошти могли направлятися на погашення заборгованості із зарплати", - сказала вона.
Тимошенко також повідомила, що для зменшення заборгованості із зарплати на держпідприємствах в АПК, що мають держзамовлення, заборгованість із зарплати буде виплачуватися із коштів Стабфонду.
Що стосується заборгованості з виплати заробітної плати на всіх видах підприємств в Україні в січні-лютому 2009 р., то вона збільшилася на 9% - до 1,223 млрд грн. Прем'єр-міністр уточнила, що мова йде як про економічно активні підприємства, так і такі, що перебувають на стадії банкрутства. При цьому на економічно активних підприємствах сума заборгованості зросла на 10% - до 784 млн грн.
За даними уряду, заборгованість з виплати зарплати збільшилася в 18 регіонах України, у тому числі в Києві - на 45 млн грн, у Донецькій обл. - на 19 млн грн, у Харківській обл. - на 7,7 млн грн. При цьому в Києві заборгованість з виплати зарплати збільшилася по економічно активних підприємствах на 42 млн грн. У той же час у Луганській області за зазначений період заборгованість з виплати зарплати на підприємствах усіх форм власності скоротилася на 10,5 млн грн, на 4 млн грн скоротилася заборгованість в Одеській області, на 2,5 млн грн - у Запорізькій, у Київській - на 1,34 млн грн.
У той же час, за словами міністра праці та соціального захисту Людмили Денисової, в Україні відсутня заборгованість з виплати зарплати працівникам бюджетної сфери, фінансованої із коштів держбюджету. Вона уточнила, що в трьох областях України станом на 1 березня існують заборгованості з виплати зарплати працівникам бюджетної сфери, фінансованої з місцевих бюджетів. При цьому, у Полтавській обл. сума заборгованості склала 1 млн грн, у Донецькій обл. - 6,3 млн грн, в Одеській обл. - 61,2 млн грн.
Нагадаємо, станом на 1 лютого 2009 р. заборгованість із заробітної плати в Україні становила 1,525 млрд грн. При цьому з початку року до 1 лютого заборгованість виросла на 35,7% або на 401,6 млн грн. Найбільший розмір заборгованості зафіксований у Донецькій обл. - 362,5 млн грн (зростання із початку року 37,8%), Луганській обл. - 150,1 млн грн (+64,5%), Києві - 147 млн грн (+107,2%) і Харківській обл. - 126,9 млн грн (+18,7%). Лідером за темпами зростання став Севастополь - у січні заборгованість із зарплати в місті виросла на 144,9%, досягнувши 4,9 млн грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас