Die Zeit: Медведєву криза допоможе відійти від Путіна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Die Zeit: Медведєву криза допоможе відійти від Путіна

661
Тижневик вважає, що президент Росії Дмитро Медведєв стає усе менш залежним від свого опікуна - прем'єр-міністра Володимира Путіна.
На економічному форумі в Давосі наприкінці січня Володимир Путін назвав глобальну кризу "унікальним шансом" для Росії. Однак цей шанс може обернутися інакше, ніж він мав на увазі. Адже деякі реформатори навколо президента Дмитра Медведєва нині передчувають можливість потіснити путінських яструбів.
Протягом 8 років система Путіна мала можливість купувати лояльність. Однак зі спустошенням грошових запасів слабшають і колишні переконання. Бюджетний дефіцит, обвал рубля і зростаюче безробіття дають Медведєву більш широкі рамки для формування нових альянсів і зміни політики. Маленькими кроками він усе більше віддаляється від свого старшого товариша.
Наприкінці лютого на веб-сайті Медведєва з'явився список кадрового резерву для вищих посад, що складається зі ста імен. Ці кандидати покликані стати більш ефективною бюрократією, яка при Путіні перетворилася в четверту владу з величезними майновими претензіями.
У списку Медведєва, звичайно, теж багато функціонерів і менеджерів. Однак його резерв помітно відрізняється від путінського персоналу. Якщо в оточенні Путіна 42 відсотка вищих посад займають вихідці зі спецслужб, МВС і армії, то в список Медведєва входять молоді ліберальні технократи.
У Кіровську область Медведєв призначив губернатором підприємця та опозиціонера Микиту Бєлих, який рік тому був арештований у Москві під час демонстрації проти його обрання на посаду глави держави. Наприкінці минулого року Медведєв прийняв Бєлих для дружньої бесіди із приводу вступу останнього на нову посаду.
У той же час Путін, як розповідають очевидці, змусив Бєлих прочекати прийому 2 години, а потім, вітаючи його, глумливо запитав: "Ну що, Микита, із прогулянками тепер покінчено? Будеш по-справжньому працювати?"
Разом з Бєлих Медведєв намагається побудувати широку коаліцію політичних сил. При цьому компетентність здається йому важливішою, ніж контроль. У січні Медведєв відправив на переробку законопроект, який так широко трактував поняття шпигунства, що об'єктом для полювання з боку спецслужб міг стати майже будь-який опозиціонер. До складу президентської ради із прав людини Медведєв увів такі фігури, як Ірину Ясіну, що колись очолювала фонд Михайла Ходорковського, і Світлану Сорокіну, яка була вигнана з телебачення після того, як воно перейшло під контроль держави.
Звичайно, більшість росіян усе ще вважають справжнім володарем Путіна. Його рейтинг становить 70 відсотків. Однак, за даними кількох експертів, Медведєв уперше зрівнявся з Путіним. Системна криза Росії може змусити президента діяти нехай навіть заради того, щоб не загинути самому. У нього є шанс виступити перед елітою в ролі представника нового сучасного покоління.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас