Учасник ринку: Введення акцизу на пропан-бутан спровокує перерозподіл ринку на користь облгазів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Учасник ринку: Введення акцизу на пропан-бутан спровокує перерозподіл ринку на користь облгазів

Енергетика
775
Введення акцизу на пропан-бутан спровокує перерозподіл ринку на користь облгазів, - таку думку висловив власник компанії-трейдера газового ринку Григорій Воропай.
"Найближчим часом може початися зміна трейдерів на ринку. Нині діючих можуть замінити власники облгазів", - вважає він. Г.Воропай додав, що мова йде перш за все про колишніх приватних акціонерів компанії "Укргазенерго", ліквідованої за рішенням суду минулого року.
Облгази, які мають доступ на закриті аукціони, на яких держава продає газ для подальшого постачання населенню в балонах за фіксованою ціною, отримають перевагу – різниця в ціні газу на відкритих і закритих аукціонах складе 2000 гривень на тонні, відзначає учасник ринку.
"Ми вже спостерігаємо перетікання частини газу, призначеного для населення, на ринок автомобільного палива", - сказав власник компанії.
У той же час, Г.Воропай вважає, що акціонери облгазів не причетні до підготовки законопроекту, що передбачає введення акцизу на пропан-бутан українського виробництва. На його думку, Асоціація газових трейдерів, яка підготувала законопроект, намагається добитися паритету цін на метан і на пропан–бутан. На думку Г.Воропая, це непродумана спроба не дасть власникам станцій, що заправляють стиснутим газом, очікуваного результату. "Якщо подорожчає пропан-бутан, більшість автолюбителів не будуть переходити на метан. Необхідне устаткування коштує в рази дорожче пропан-бутанового. Вони перейдуть на бензин", - вважає Г.Воропай.
Він також прогнозує у разі введення акцизу збільшення обсягів експорту пропан-бутана через відсутність експортного мита.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас