ЦБ Росії вважає стабільність рубля - тимчасовою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Росії вважає стабільність рубля - тимчасовою

Валюта
1390
Хоча позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в січні 2009 року і знизилося в порівнянні із січнем 2008 року на $12,1 млрд, воно залишилося на рівні $8,4 млрд. За словами Олексія Улюкаєва у вчорашньому інтерв'ю Reuters, позитивне сальдо зовнішньої торгівлі залишалося позитивним і в лютому 2009 року. "Перші два місяці 2009 року показують, що торговельне сальдо як і раніше позитивне. За січень-лютий позитивне сальдо торговельного балансу склало приблизно $16 млрд, це суттєво менше, ніж було у відповідні періоди 2008 і 2007 років, проте це значно більше, ніж прогнозувалося",- підкреслив пан Улюкаєв, посилаючись на попередні дані торговельного балансу.
Виходячи із цих даних, торговельний профіцит у лютому 2009 року склав $7,6 млрд. Незважаючи на традиційний дефіцит зовнішньої торгівлі послугами, за словами Олексія Улюкаєва, залишається в плюсі і рахунок поточних операцій (сума балансів рахунку товарів, послуг і капіталу). "Принципово важливо, що докорінно змінилася ситуація з капітальним рахунком: якщо в нас був високий відтік капіталу починаючи з вересня 2008 року, то в лютому 2009 року він практично припинився. У нас мінус $4,5 млрд - невеликий відтік, на порядок менше, ніж у попередні місяці кризи, - відзначив пан Улюкаєв. - За січень-лютий 2009 року чистий відтік капіталу склав $33,5 млрд, у тому числі, за уточненими даними, відтік капіталу в січні - $29 млрд, у лютому - $4,5 млрд".
Опитані економісти по-різному пояснюють скорочення відтоку капіталу в лютому 2009 року. Сергій Улатов із представництва Світового банку в РФ вважає, що лютневий відтік виявився на низькому рівні через невизначеність на валютному ринку. "Люди оптимізують рублеву ліквідність і чекають, як буде змінюватися курсова політика після прийняття бюджету", - відзначає він. Владимир Тихомиров з "Уралсиба" говорить, що "левову частину виплат по зовнішньому боргові ($35 млрд у першому кварталі 2009 року. - "Ъ") платять експортери і держкомпанії, істотне зниження експортних мит у лютому" дало їм можливість нагромадити валютну ліквідність, що на тлі "великих валютних позицій у банків" знизило навантаження на резерви ЦБ і рахунок капіталу.
Сергій Дробишевський з Інституту економіки перехідного періоду вважає, що зниження відтоку іноземного капіталу пов'язане з низьким рівнем рублевої ліквідності. "Очікування погані. Як тільки приймуть бюджет і ЦБ почне активно рефінансувати банки, економічні агенти знову стануть іти у валюту", - вважає він. У владі знову з'явилися заклики повернути обмеження на рух капіталу. Учора голова Ради федерації Сергій Миронов запропонував "поставити заслін втечі спекулятивного капіталу, ввести 20-процентний податок на вивід капіталу за кордон". За даними "Ъ", Мінфін вважає нераціональним введення таких обмежень: багато в чому дії ЦБ і Мінфіну на ринку наприкінці 2008-початку 2009 років ставили метою в тому числі і недопущення сценарію, при якому обмеження конвертованості рубля було б неминучим.
Аналітики очікують: рахунок торгівлі товарами і поточний рахунок будуть залишатися позитивними до кінця 2009 року, якщо не відбудеться різкого та істотного падіння цін на нафту. Вони сходяться в думці, що потенціал скорочення імпорту себе не вичерпав. "Макроекономічна стабільність може протривати протягом усього першого півріччя, а в другому можливе зростання цін на нафту буде стимулювати зміцнення рубля", - розраховує Олексій Улюкаєв. Але економісти все-таки припускають продовження девальвації рубля в другій половині 2009 року. "В 2009 році треба виплатити $130 млрд зовнішнього боргу, такого профіциту поточного рахунку точно не буде. Щоб не втрачати резерви, ЦБ доведеться коректувати курс", - говорить Сергій Дробишевський. Владимир Тихомиров проте вважає, що курс рубля до бівалютного кошика ($0,55 + €0,45) в 2009 році не проб'є орієнтир ЦБ на рівні 41 руб.
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас