Геєць: Україна може використовутати власні ресурси, а не брати запозичення з-за кордону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Геєць: Україна може використовутати власні ресурси, а не брати запозичення з-за кордону

Казна та Політика
982
Україні потрібно використовутати власні ресурси, наявні в країні, а не брати запозичення з-за кордону, переконаний академік НАН України, директор Інституту економіки та прогнозування Валерій Геєць.
"Треба використовувати, насамперед, власні ресурси, що є в країні. І це навіть швидше підніме її рейтинг, ніж кредити, ніж кредити МВФ. Будь-які запозичення з-за кордону - це боргова позиція, що негативно впливає на рейтинг країни", - наголосив науковець.
Джерелами згаданих власних ресурсів, на його переконання, можуть стати скорочення нераціональних видатків бюджету, приватизація із залученням внутрішнього інвестора і навіть продаж газотранспортної системи.
"Незаангажовані, в тому числі й західні експерти впевнені в тому, що і "Південний потік", і "Північний" будуть побудовані. Задаймо питання: скільки вартуватиме наша ГТС після цього? Я - не фахівець з точки зору цін через 10 років, але думаю, що в два-три рази менше, ніж сьогодні. Якщо ми хочемо рухатися далі, мати відповідний фінансовий ресурс, то чому не бажаємо сьогодні отримати 40–50–60 мільярдів доларів і вкласти їх в економіку?" - пояснив він.
"Що краще - позичати гроші в МВФ, Росії, інших країн чи зробити ставку на свою систему, знаючи, що з часом вона може втратити свою ліквідність? Я розпоряджався б передусім власними коштами, а не запозиченими", - додав Валерій Геєць.
Він наголосив, що замість того, щоб "сидіти на трубі і думати, що завтра все відбудеться саме собою", Україні потрібно думати про завтрашній день і спрямовувати кошти на реалізацію інвестиційних програм. Зокрема, на його думку, необхідна реалізація трьох великих програм - з енергозбереження, розвитку вітчизняного аграрного ресурсу та інфраструктурних об’єктів.
"В умовах, коли бізнес дезорієнтований, ця діяльність держави може мати значний мотиваційний ефект, бо за нею може піти і бізнес", - підкреслив науковець.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас