Експерт прогнозує у квітні великі проблеми з оплатою за російський газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт прогнозує у квітні великі проблеми з оплатою за російський газ

Енергетика
911
У квітні поточного року проблеми НАК "Нафтогаз України" з оплатою спожитого у березні російського газу загостряться. Таку думку в інтерв`ю УНІАН висловив незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.
Він нагадав, що минулого разу, в лютому, розрахунки за російський газ проходили за рахунок кредитних коштів, одержаних "Нафтогазом" від "Ощадбанку України". "Ощадбанк", у свою чергу, придбав у уряду держоблігації, і на аналогічну суму одержав рефінансування від Нацбанку під ці облігації. По суті справи, "Ощадбанк" продав Нацбанку ці облігації, таким чином, оплата російського газу минулого разу здійснювалася за рахунок коштів НБУ, – пояснив експерт, і додав: “Думаю, що суму, якої не вистачало, "Нафтогаз" і цього разу одержав саме таким чином”.
При цьому Нарбут зазначив, що в квітні з проведенням подібних трансакцій у НАК "Нафтогаз України" можуть виникнути великі складнощі. "Так чи інакше, можливості НБУ з купівлі держоблігацій не безмежні. Крім того, всі ліміти кредитування "Ощадбанком" на одного позичальника відносно "Нафтогазу" вже перевищені", – зазначив експерт.
Як повідомляв УНІАН, 5 березня НАК "Нафтогаз України" повністю розрахувався з ВАТ "Газпром" за поставлений у лютому 2009 року російський газ. "Ми завершили розрахунки з "Газпромом" за лютий", – повідомив начальник Управління зі зв`язків із громадськістю НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський, додавши, що сума становила близько 360 млн. дол.
Згідно із контрактом від 19 січня 2009 р., "Нафтогаз України" зобов`язаний щомісячно направляти "Газпрому" платежі за газ не пізніше 7 числа місяця, що наступає за місяцем поставки. У разі першого ж неплатежу контракт між компаніями передбачає перехід на авансову систему розрахунків.
Усього в 2009 році НАК "Нафтогаз України" повинен сплатити 14,4 млрд. дол.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас