Дефіцит яловичини в Україні дозволяє виробникам підняти ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит яловичини в Україні дозволяє виробникам підняти ціни

Аграрний ринок
798
У перших числах березня ціни на яловичину на кості в Україні зросли на 1,5-2 грн/кг у порівнянні з лютим і досягли 23-23,5 грн/кг (напів туші, 95+).
Про це повідомила прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".
"Зростання цін почалося ще в останні дні лютого, коли стало відомо, що Президент підписав Закон України № 923-VІ "Про внесення змін у деякі закони України з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв'язку зі світовою фінансовою кризою", яким уводиться додаткове мито на імпортну продукцію, у тому числі м'ясо в розмірі 13%" - повідомила експерт з ринків м'яса та м'ясопродуктів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Єлизавета Святківська.
Слідом за цим намітилася чітка тенденція до збільшення цін на ВРХ і зниження на свиней у живій вазі, тоді як ринок м'яса птиці не підданий значним ціновим коливанням. За даними моніторингу ринку м'яса та м’ясопродуктів асоціації УКАБ, у перших числах березня закупівельні ціни на ВРХ вищих вагових кондицій зросли на 0,5-1,0 грн/кг живої ваги в середньому до 12,5-13 грн/кг. "Закупівельні ціни на свиней у живій вазі на початок березня стали знижуватися й у середньому по країні досягли 16,5-17 грн./кг, тоді як ще двома тижнями раніше вони досягали 17,5-18,5 грн/кг", - повідомила Святківська.
На ринку м'яса птиці спостерігається поступове зростання цін на курей, яких на початок березня пропонували залежно від виробника від 13,5 до 14 грн/кг (тушка).
Зростання цін на яловичину також пов'язане з тим, що з початку року виробники яловичини переважно одержували на 20% менше від потенційно можливої ціни, ніж ті, хто вирощує свиней. Це пов'язано з тим, що в західних регіонах країни, де в основному зосереджене виробництво яловичини, худобу на забій здають в основному господарства населення, на яких не поширювалися пільги з ПДВ. Багато виробників яловичини на кості констатують, що закупівлі від населення становлять до 90% від загального обсягу. Якщо ж говорити про свинину, то на промислову переробку свиней здають, як правило, сільгосптоваровиробники.
На думку експертів УКАБ, під впливом економічної кризи тенденція до зміни структури ринку, що намітилася ще в попередні роки, може підсилитися. В Україні стрімко скорочується виробництво яловичини, причому виробництво скорочується швидше, ніж попит на даний вид м'яса, що сприяє зближенню цін на свинину і яловичину.
"Досить високий рівень попиту на яловичину зберігається й у зв'язку зі зростанням цін на свинину в перші два місяці року, у зв'язку із чим споживачі скорочують покупки свинини і переключаються на яловичину і птицю, - заявила Святківська. - У результаті за січень-березень активізувався імпорт свинини, що разом зі скороченням попиту змусило виробників знизити ціни на закупівлю живих свиней".
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас