Відсутність закону не звільняє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відсутність закону не звільняє

Кредит&Депозит
1705
Нацбанк, Мінюст і колектори напрочуд солідарні в питанні законодавчого регулювання.
Фахівці зі стягнення заборгованостей перед банками передумали судитися з Мінюстом. На вчорашній спільній нараді учасникам ринку і представникам регуляторних органів удалося знайти компроміс.
Протягом тижня НБУ повинен роз'яснити банкам, як ті відтепер будуть передавати колекторським компаніям інформацію про недисциплінованих позичальників. Колектори, у свою чергу, повинні укластися в місячний термін з розробкою законопроекту, що регулює їхню діяльність. Міністр юстиції Микола Оніщук обіцяє особисто зайнятися тим, щоб через два місяці законопроект потрапив у парламент. Такі результати були досягнуті в результаті першого ж засідання робочої групи, у яку ввійшли представники колекторського бізнесу, Міністерства юстиції і Національного банку.
Втім, за словами гендиректора Європейського агентства з повернення боргів Олександра Ільчука, в урегулювання питання у двомісячний термін він не вірить. "Добре, якщо через два місяці проект потрапить хоча б у комітети, - вважає він. - Але якщо за півроку закон буде прийнятий, це можна буде вважати рекордним строком у наших умовах".
Проте члени Асоціації колекторського бізнесу України (АКБУ) обнадіяні раптово спаленілим інтересом до колекторського ринку у вищих ешелонах влади. "Як професійні компанії, що працюють у даному сегменті, ми відповідально заявляємо: ринок стягнення боргів дійсно потребує регламентації", - відзначають вони.
Більше того, підкреслив пан Ільчук, у робочу групу вже ввійшли колекторські компанії, що не є (зважаючи на все, тимчасово) членами АКБУ, і зможуть увійти всі, хто вступить в асоціацію після затвердження її статуту Мінюстом, що повинно відбутися в недалекому майбутньому. "Ми - не закритий клуб, але не хочемо відповідати за весь ринок, - говорить він. - Деякі компанії із самого початку ввійшли в конфронтацію з міністерством і заявили, що будуть подавати до суду. Ми вважаємо, що цього робити не потрібно, і збираємося врегулювати ситуацію спільними зусиллями".
Як писали "ЭИ", "Незалежне колекторське агентство" заявило, що готує позов до Міністерства юстиції про захист честі, гідності і ділової репутації. За словами генерального директора НКА Кирила Ципривуза, компанія має намір будь-якими законними методами боротися з "безвідповідальними заявами і діями посадових осіб Мінюсту", які в такий спосіб підривають авторитет і імідж компаній. Співпозивачем у справі готова виступити колекторська компанія "Ікспоінт".
У той же час, за словами Олександра Ільчука, близько 50% компаній, що називають себе колекторськими, не працюють у правовому полі. "Це в основному компанії, що раніше займалися охоронним бізнесом або юридичними консультаціями, але, що вирішили, що зараз саме колекторськими послугами можна легко і швидко заробити, - пояснює він. - Насправді ж ситуація з поверненням проблемної заборгованості стає усе більш складною". Зокрема, термін прострочення заборгованості, переданої колекторським компаніям, в 80% випадків становить більше 180 днів, тобто це ще далеко не жертви кризи.
"Людей, що постраждали від наслідків кризи (звільнених, скорочених або тих, кому затримують зарплату), серед несумлінних позичальників - не більше 40%, - розповідає директор компанії "Укрборг" Андрій Ладановський. - Їм колектори можуть запропонувати тільки схему реструктуризації боргу, зниження щомісячних платежів або зміну валюти кредиту. Але ще 40% неплатників цілком спроможні погашати свої зобов'язання, але не вважають за потрібне, сподіваючись на банкрутство банку або слухаючи так званих антиколекторів".
У результаті проблемні портфелі українських банків становлять близько 40 млрд. грн., з яких 16 млрд. грн. передано в роботу колекторам. При несприятливому розвитку ситуації в економіці, зокрема, девальвації гривні, до кінця року проблемними можуть стати всі 100% банківських портфелів. Очевидно, що закон про колекторську діяльність буде усе більш актуальний. Втім, компанії спокійно продовжують свою діяльність на колишніх умовах, поки НБУ не прийме нову редакцію пункту 3.9 "Правил зберігання, захисту, використання і розкриття банківської таємниці", затверджених постановою правління НБУ №267 від 14 липня 2006 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас