ЄЦБ знизив ставку до нового історичного мінімуму 1,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ знизив ставку до нового історичного мінімуму 1,5%

Валюта
517
Європейський центральний банк (ЄЦБ) знизив у четвер базову процентну ставку на 0,5 процентного пункту - до 1,5% річних, мінімального значення за всю історію ЦБ, з 1999 року, повідомило агентство Bloomberg.
Результат збігся із середнім прогнозом аналітиків.
Останній раз ЄЦБ зменшував вартість кредитів 15 січня, опустивши базову процентну ставку на 0,5 процентного пункту - до 2% річних. В 2008 році ставка зменшувалася тричі - з 4,25% у липні до 2,5% річних на кінець року.
Тепер ЄЦБ відкладе чергове зниження базової процентної ставки до травня, прогнозують опитані Bloomberg економісти.
ВВП єврозони скорочується більш швидкими темпами, ніж очікувалося ще 3 місяця тому, оскільки світовий економічний спад привів до ослаблення попиту на європейський експорт і компанії змушені звільняти працівників. Однак голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше побоюється слідувати прикладу Федерального резерву (ФРС) США, Банку Японії і Банку Англії та наблизити вартість грошей до нульового рівня, тому що, на його думку, ці дії лише готують ґрунт для наступної кризи, пише Bloomberg.
"ЄЦБ недооцінив серйозність економічного спаду. Зайнята ним позиція по кредитно-грошовій політиці затримує відновлення. Схоже, повністю компенсувати скорочення економіки ми зможемо не раніше 2012 року", - заявив головний європейський економіст Barclays Capital у Лондоні Джуліан Келлоу.
ВВП єврозони знизився в четвертому кварталі 2008 року на 1,5% до попереднього кварталу, що стало максимальним падінням з початку відстеження цих даних в 1995 році. Темпи скорочення виробництва в лютому стали рекордними, довіра перебуває біля історичного мінімуму, безробіття неухильно піднімається в напрямку 10%, а інфляція впала до найнижчого значення з 1999 року - 1,1%.
ЄЦБ знизить прогноз інфляції і зростання ВВП у четвер, вважає головний економіст єврозони Unicredit Ауреліо Маккаріо. Він очікує прогнозу ЦБ про зниження ВВП на 2,2% в 2009 році.
"Їм (ЄЦБ) необхідно знижувати процентні ставки, однак цього недостатньо. Потрібно почати думати про надзвичайні заходи збільшення обсягів кредитування", - заявив Маккаріо.
ФРС купує комерційні папери компаній, щоб послабити напруженість на кредитно грошових ринках, Банк Англії оголосив у четвер про купівлю держоблігацій Великобританії для уливання коштів в економіку і запобігання подальшого поглиблення рецесії.
Однак ЄЦБ поки не готовий представити конкретні плани, стверджує економіст HSBC Trinkaus & Burkhardt Райнер Сарторіс.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас