Банк Англії знизив ставку до 0,5% з 1% річних, як і очікувалось — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії знизив ставку до 0,5% з 1% річних, як і очікувалось

Валюта
308
Банк Англії в четвер знизив базову процентну ставку до 0,5% з 1% річних, оновивши мінімальний рівень із моменту заснування британського ЦБ в 1694 році королем Вільгельмом III, повідомило агентство Bloomberg.
Результат збігся із середнім прогнозом аналітиків.
Останній раз Банк Англії змінював процентну ставку 5 лютого цього року, знизивши її також на 50 базисних пунктів.
ЦБ також оголосив про те, що запускає програму купівлі активів на суму 75 млрд фунтів стерлінгів ($105 млрд) і починає друкувати гроші.
Голова банку Мервін Кінг має намір використовувати ці гроші для уливання в економіку і запобігання подальшого погіршення рецесії, оскільки ставки в районі нуля більше не мають досить сильного впливу на економіку. У середу прем'єр-міністр країни Гордон Браун закликав країни по усьому світу взяти приклад з США і Великобританії та знизити процентні ставки, а також виділяти кошти на боротьбу з рецесією.
"У нинішні часи з високою невизначеністю є переваги в стимулюванні економіки через розмаїття різних каналів", - сказав М.Кінг у листі міністрові фінансів Алістеру Дарлінгу, написаному 17 лютого та опублікованому 4 березня.
У повідомленні щодо зміни рівня ставки Банк Англії також заявив, що для приведення у виконання програми придбання активів може зайняти до трьох місяців. Основною частиною активів, що купуються, будуть середньо- і довгострокові державні облігації.
Банк Англії повідомив також про те, що буде купувати активи приватного сектору в рамках програми Asset Purchase Facility для поліпшення роботи корпоративних кредитних ринків.
Комітет із грошової політики банку заявив, що прогноз для споживчих видатків і інвестицій бізнесу похмурий, у результаті чого необхідні радикальні дії для запобігання падінню інфляції нижче цільового рівня 2%, пише The Wall Street Journal. Економіка країни буде знижуватися темпами на рівні близько 4% у середині цього року - найнижчій точці циклу, але потім дуже швидко відновиться і повернеться до зростання приблизно 3% у другому півріччі 2010 року, прогнозують у комітеті.
ЦБ Великобританії з жовтня минулого року зменшив розмір ставки на 4,5 процентного пункту.
Федеральна резервна система США в 2008 році сім разів знижувала базову процентну ставку. Наприкінці грудня її діапазон було зменшено до 0-0,25% річних.
Європейський центральний банк (ЄЦБ) цього року вже знижував вартість кредитів: 15 січня він опустив її на 0,5 процентного пункту - до 2% річних. В 2008 році ставка зменшувалася тричі - з 4,25% у липні до 2,5% річних на кінець року.
Згідно із прогнозом експертів, ЄЦБ за підсумками засідання 5 березня знизить вартість грошей до 1,5% річних з 2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас