"Ъ": Населенню виставили лічильник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Населенню виставили лічильник

Енергетика
14754
Учора НКРЕ повідомила про намір підвищити тариф на електроенергію для забезпеченого населення до економічно обґрунтованого рівня. Згідно з розробленим проектом постанови НКРЕ "Про зміну тарифів на електроенергію, яка поставляється населенню і населеним пунктам", з 1 квітня для домогосподарств, які щомісяця споживають понад 400 кВт•г, тариф буде підвищено в 3,14 рази, або на 52,04 коп./кВт•г – до 76,4 коп./кВт•г. За словами голови НКРЕ Валерія Кальченка, частка таких споживачів – близько 3%, або 600 тис.
На них припадає 16% (4,6 млрд кВт•г) від загального щорічного обсягу споживання електроенергії.Таким чином, нова тарифна система дозволить енергогенеруючим компаніям щороку додатково одержувати 2,394 млрд грн.
"Людину просто зобов'яжуть оплачувати той обсяг електроенергії, який вона дійсно споживає, за тарифом, що покриває собівартість послуги. Одночасно знизиться навантаження на промисловий сектор, який розплачується за електроенергію за економічно обґрунтованими тарифами", - повідомив начальник відділу зв'язків із громадськістю НКРЕ Іван Слободянюк.
"Система перехресного субсидування привела до того, що підприємства та організації переплачують за побутових споживачів. Але держава не повинна дотувати заможних громадян, які споживають великі обсяги електроенергії", - підтримав ініціативу міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.
Підвищити тарифи на електроенергію для багатих сімей, що становлять 8-12% населення, раніше пропонував і президент Віктор Ющенко. Учасники ринку неоднозначно сприйняли ініціативу НКРЕ. "Підвищення тарифу ні до чого гарного не приведе. Серед таких споживачів – не тільки багаті люди, але й малозабезпечені. Їм буде важко платити за електроенергію в 3 рази дорожче", - вважає голова компанії "Центренерго" Євген Луговський.
"Несправедливо, що ми купуємо електроенергію по 0,4 грн/кВт•г і продаємо населенню по 0,25 грн/кВт•г, - говорить голова правління 'Полтаваобленерго' Володимир Чернявський. - Доцільніше опустити поріг споживання до 250 кВт•г, тоді 5-6% населення будуть платити за економічно обґрунтованими тарифами. У цьому випадку гроші одержать і постачальники електроенергії, які зможуть направити їх на реконструкцію мереж".
Співробітник компанії "Одесаобленерго" розповів, що в них 5% споживачів використовує більше 400 кВт•г. "Але підвищення тарифів для них потрібно відкласти, оскільки платоспроможність населення різко знизилася. Крім того, НКРЕ не дає гарантій, що тарифи не піднімуться і для промисловості", - відзначили в "Одесаобленерго".
Марія Цатурян
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас