Україна технологічно просунулась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна технологічно просунулась

4408
Україна за розвитком інформаційних технологій практично наздогнала Росію, вийшовши на 51-е місце у світі в рейтингу Міжнародного союзу електрозв'язку. Розвиток галузі в Україні відбувається більш високими темпами: за останні сім років країна піднялася на 8 позицій, тоді як Росія - на 2.
Міжнародний союз електрозв'язку опублікував черговий рейтинг країн з розвитку інформаційних технологій і телекомунікацій. У першій десятці - дев'ять країн Західної Європи на чолі зі Швецією, а також Південна Корея, що зайняла друге місце. Україна піднялася на 51-е місце з 59-го в попередньому дослідженні, що проводилося в 2002 році, уступивши усього одну позицію Росії (у попередньому дослідженні - 52-е місце).
Обидві держави потрапили в групу з індексом вище середнього. Україна перебуває на 58-му місці за доступністю інформаційних технологій (Росія - на 52-му), з їх використання - на 70-му (Росія - на 69-м), за освіченістю населення - на 15-му (Росія - на 20-му). В основі рейтингу лежить оцінка розвитку інформаційної інфраструктури країн і ступінь її використання населенням.
Більш високі темпи розвитку IT і телекомунікацій в Україні пов'язані з тим, що в Росії ці галузі на момент складання першого рейтингу були розвинені краще, пояснює директор з проектів компанії iks Consulting Костянтин Анкілов: "У Росії обсяг бізнесу завжди був суттєво більшим, а IT-галузь обслуговує в першу чергу саме бізнес, тому розвиток технологій почався раніше. Але оскільки ринки схожі, відставання за питомими показниками скорочується". "Україна надолужує те, що було упущено раніше", - погоджується гендиректор "МТС-Україна" Андрій Дубовсков.
Найбільший розрив між Росією та Україною в показнику цінової доступності телекомунікаційних послуг - Україна займає 76-е місце у світі, а Росія - 39-е. В Україні середній житель платить за послуги фіксованого зв'язку 2% валового національного доходу (ВНД) на душу населення, а в Росії - 1,9%; за мобільний зв'язок - 3,8% і 1,4%, за широкосмуговий доступ в інтернет - 9,8% і 2,2% відповідно. "В абсолютних показниках ціни на послуги зв'язку в Росії та Україні порівнянні. Наприклад, у Росії місячний ARPU (середній дохід від одного абонента) мобільних операторів становить $10-11, а в Україні - $7-8,- відзначає Андрій Дубовсков. - Така різниця пов'язана з тим, що ВНД у Росії набагато більший, ніж в Україні". За даними Світового банку, в 2007 році ВНД на душу населення в Росії становив $7,56 тис., в Україні - $2,55 тис.
На думку Анкілова, у майбутньому телекомунікації в Росії та Україні будуть розвиватися порівнянними темпами: "І Росія, і Україна сильно відстають від західних країн за розвитком зв'язку третього покоління і проникненням інтернету. Думаю, в обох країнах найближчим часом дуже швидкими темпами будуть рости ринки цих послуг".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас