НБУ вимагає від банків використовувати середньозважений курс як орієнтир для операцій на міжбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вимагає від банків використовувати середньозважений курс як орієнтир для операцій на міжбанку

Валюта
2163
Національний банк України (НБУ) вимагає від банків використовувати середньозважений курс, який визначається центральним банком, як орієнтир при проведенні своїх операцій на міжбанківському валютному ринку.
"Середньозважені курси необхідно довести до дилерів банків для використання в роботі як орієнтир при здійсненні операцій з покупці-продажу іноземної валюти і для застосування банком на міжбанківському валютному ринку (включаючи внутрішні операції банку із клієнтами) відповідної вартості іноземної валюти", - вказується в листі НБУ (N13-411/1315-3189), текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".
У листі Нацбанк пообіцяв у щоденному режимі надавати інформацію щодо курсів і обсягів купівлі-продажу доларів, євро, англійських фунтів стерлінгів і російських рублів, які склалися на міжбанківському валютному ринку України за поточний день.
Як повідомлялося, Нацбанк вирішив з 11 лютого 2009 року тимчасово не продавати іноземну валюту банкам, які здійснюють валютні операції за курсом, який перевищує середньоринковий.
Разом з тим ринкові значення курсу найчастіше суттєво відрізняються як від визначеного Нацбанком середньозваженого курсу на міжбанку, так і від офіційного курсу і курсу інтервенцій НБУ. За підсумками торгів 3 березня ринковий курс склав 8,45 грн/$1, тоді як розрахований центробанком середньозважений курс по всіх операціях з доларом на міжбанку (включаючи інтервенції Нацбанку) - 7,9864 грн/$1, а офіційний курс – 7,70 грн/$1.
При цьому, згідно з постановою НБУ від 4 лютого 2008 року (N351), офіційний курс гривні до долара розраховується на рівні міжбанківського курсу, який склався за попередній робочий день: НБУ поки офіційно не пояснює наявних розбіжностей у значеннях курсів.
У той же час у меморандумі, який погоджений урядом і Нацбанком з Міжнародним валютним фондом (МВФ) восени-2008, допускається відхилення офіційного курс від ринкового значення в рамках плюс/мінус 2%: за даними інвестиційної компанії Astrum Investment Management українська влада пропонує Фонду в оновленій редакції меморандуму розширити діапазон відхилення офіційного курсу від ринкового до 5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас