Україна вгамувала африканський голод — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вгамувала африканський голод

Аграрний ринок
1515
Домовленості українського уряду про постачання зерна нужденним країнам, зокрема, Ефіопії, укладені восени минулого року, отримали практичне втілення
Україна поставила перші 100 тис. т продзерна за програмою ООН на ринки Африки та у Північну Корею.
Тендер ООН на постачання продовольчого зерна нужденним країнам виграла компанія "Нібулон". "Так, ми виграли тендер FAO, основними критеріями були якість нашої продукції і запропонована вартість. Усього ми поставили більше 100 тис. т продовольчого зерна, усі поставки вже здійснені", - говорить генеральний директор підприємства, голова компанії Олексій Вадатурський. Ринки-одержувачі - Судан, Корея, Ефіопія, Еритрея. "Учора завантажили останній корабель у напрямку Ефіопії", - говорить він. За його словами, за умовами тендера, компанія також забезпечила логістику усередині континенту. "Вивантаження було в Джибуті, потім зерно затарили в мішки та автомобільним транспортом доставляли одержувачеві в Ефіопію", - відзначив Олексій Вадатурський.
Це перший випадок, коли українська компанія брала участь у тендері ООН на поставку зерна. "Наша участь у конкурсі стала можливою, оскільки раніше були укладені домовленості між українським урядом і ООН про таке співробітництво", - говорить Олексій Вадатурський. Нагадаємо, що ООН звернулася до України восени минулого року поставити частина зерна рекордного врожаю на ринки нужденних країн. Наприкінці вересня відбувся візит в Україну офіційної делегації ООН, яка провела переговори про участь нашої країни у Світовій продовольчій програмі (СПП) як постачальника зерна для третіх країн. "Я дуже радий, що президент і уряд України, незважаючи на складну економічну ситуацію, змогли допомогти жителям Ефіопії, що страждають від голоду, - відзначив координатор системи ООН в Україні пан Френсіс О'доннелл. - Таким чином, Україна не тільки продемонструвала усьому світу готовність боротися з голодом, але й одержала виняткову можливість розширити ринок експорту зерна та іншої сільськогосподарської продукції, ставши донором Світової продовольчої програми". Світова продовольча програма ООН запропонувала виділити $460 млн. для закупівлі зерна в Ефіопію, де голодують 9,6 млн. людей.
Співробітництво України з ООН несе більше вигоди для постачальника, ніж закупників, оскільки вихід на ринок закупівель Світової продовольчої програми відкриває перед українськими компаніями величезні можливості зі збуту зерна, у той час як декілька інших ринків збуту для України закрилися. "Це розширення ринку збуту. І, крім того, зараз, коли низка ринків висунули претензії до українського зерна (Єгипет), участь у програмі ООН дає сигнал, що якість українського зерна не викликає побоювань", - говорить Володимир Лапа, керівник групи експертів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".
Раніше українські чиновники прогнозували, що участь України за програмами ООН може скласти до 1 млн. т зернових. Теоретично, поставки міг здійснювати й Аграрний фонд (така можливість обговорювалася раніше відразу після візиту в Україну делегації ООН, оскільки переговори велися на урядовому рівні), однак очевидно, що держагент не має достатнього досвіду та історії постачання, щоб самостійно виграти тендер, і швидше за все і надалі такі транші будуть проводити приватні трейдери. Олексій Вадатурський відзначив, що "Нібулон" розглядає можливість і надалі брати участь у тендерах ООН. "Умови такого співробітництва цілком прийнятні. Ми будемо брати участь і надалі", - говорить він. У поточному маркетинговому році Україна може поставити на експорт рекордні 25 млн. т зерна.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас