Глобальні ринки: Фондові ринки світу прискорили падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: Фондові ринки світу прискорили падіння

Фондовий ринок
256
Як ми й очікували, американський фондовий ринок у понеділок продовжив падіння. Індекси S&P 500 і DJIA знизилися на 4,7% і 4,2% до рівнів у 701 і 6763 пунктів. Таким чином, індекс Доу впав до значень квітня 1997 р. Падіння котирувань американських акцій підхльоснуло повідомлення про рекордний за всю історію США корпоративний збиток найбільшої страхової компанії AIG Inc. у 4кв 2008 р. на астрономічну суму в 61,7 млрд. дол. Інвестори з новою силою продовжують ставити запитання, скільки ще може протривати падіння ринків.
Оскільки на ринках опціонів зараз платять у два рази більше за страховку ризиків зниження акцій у 2011 р., ніж у середньому за останні 10 років, можна говорити про ризик того, що ведмежий ринок вийде за межі 2009 р. Такої думки дотримується і один з найуспішніших портфельних інвесторів світу, Уоррен Баффет. За його словами безрозсудне кредитування призвело до розрухи економіки в 2009 р. і досить ймовірно, що для відновлення знадобиться більше часу, ніж заведено вважати зараз.
Європейський фондовий ринок у понеділок також знизився. Індекс DJ STOXX 600 упав на 5% до позначки 164 пункту. Основними причинами падіння європейських акцій стали негативні корпоративні новини зі США, а також зниження світових цін на сталь і нафту. Зокрема, ціни акцій найбільших добувних компаній світу BHP Billiton Ltd. і Royal Dutch Shell Plc. знизилися на 6,5% і 6,2% відповідно. Після вчорашнього обвалу, повідні фондові ринки можуть показати невелику корекцію в найближчі дні, однак через відсутність фундаментальних факторів зростання, вочевидь, глобальні акції за підсумками тижня впадуть.
Попит на казначейські облігації виріс, пропозиція збільшується
На тлі падіння акцій зріс попит на 10-літні облігації Казначейства США. Їх прибутковість знизилася до 2,9%. У той же час, фактором, що буде стримувати попит на treasuries, є істотне збільшення їх пропозиції. Так, 5 березня Казначейство планує оголосити суми розміщення нового боргу через 3-х, 10-ти й 30-річні облігації. Крім того, TED-спред (різниця між прибутковістю державних і банківських 3-місячних облігацій) збільшився до 1,02 п.п. Зазначимо, що його середнє значення за 2002-06 р.р. становило 0,27 п.п. Це може привернути увагу до банківських облігацій і знизити прибутковість казначейських паперів.
Ціни нафти та золота продовжують знижуватися
Ціна нафти марки Crude у понеділок знизилася більш ніж на 4 дол. за барель і, ймовірно, продовжить падати і сьогодні до 39,5-40,5 дол. за барель. Ціни на нафту за останній час показують високу кореляцію із цінами акцій, що підтверджує наш прогноз про продовження падіння нафти слідом за зниженням основних фондових індексів. Ціна золота вчора продовжила знижуватися до позначки в 922 дол. за унцію, однак падіння котирувань акцій в усьому світі, повинне повернути попит на золото. Так, на азіатських ринках золото сьогодні торгується з підвищенням котирувань і ми очікуємо, що сьогодні золото буде торгуватися в діапазоні 930-940 дол. за унцію.
Юрій Бєлінський
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас