КС визначив неконституційним звільнення голови НБУ без відповідного подання Президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КС визначив неконституційним звільнення голови НБУ без відповідного подання Президента

407
Конституційний суд визначив неконституційним звільнення Верховною Радою голови Національного банку без відповідного подання Президента. Таке рішення суду оголосив його голова Андрій Стрижак.
"Положення пункту 18 частини 1 статті 85 Конституції в аспекті конституційного подання необхідно розуміти так, що Верховна Рада повноважна звільняти з посади голову Національного банку тільки за умови внесення на її розгляд відповідного подання Президентом України", - сказав Стрижак.
Він відзначив, що рішення є обов'язковим до виконання на території України і не може бути оскаржене.
Як повідомляло агентство, раніше Ющенко звернувся в КС із конституційним поданням, у якому попросив КС офіційно розтлумачити положення пункту 18 частини 1 статті 85 Конституції відносно порядку звільнення з посади голови Нацбанку Верховною Радою.
Ющенко просив роз'яснити, чи є підставою для звільнення з посади голови Нацбанку рішення парламенту, прийняте за відсутності відповідного подання Президента.
Також Президент попросив суд роз'яснити, чи допускається припинення повноважень голови НБУ яким-небудь іншим чином, крім як за поданням Президента.
26 січня Рада визнала такою, що втратила чинність, постанову парламенту № 2244-IV від 16 грудня 2004 року "Про призначення Стельмаха В.С. на посаду голови Національного банку".
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас