Аграріїв примусили економити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграріїв примусили економити

Аграрний ринок
649
Необхідні для посівної 10 мільярдів гривень аграрії повинні залучити за рахунок пролонгації взятих раніше кредитів, а також продажу за високими цінами врожаю, зібраного торік. У реальності із заявлених 3,85 мільярда гривень банківський сектор продовжив виплати лише по позиках на суму 1,5 мільярди. Щоб вижити, аграрії змушені скорочувати видатки на добрива і посівний матеріал, що приведе до зниження врожайності.
"Ми вже частково забезпечили себе дешевим паливом - купили прямо в Кременчуцького НПЗ по 4,34 за літр. Це дешевше, ніж те, що нам пропонує Кабмін, - говорить Іван Самійленко, директор підприємства "Бурштин" (Полтавська область). - Насіння і мінеральні добрива ми зараз не купуємо, будемо обходитися тим, що придбали торік". За словами Самійленка, ціни піднялися практично у два рази. Якщо восени "Бурштин" закуповував селітру по 1,4 тисячі гривень за тонну, то зараз вона коштує 2,3 тисячі. Також відмовляються аграрії від якісного насіннєвого матеріалу.
"Ми раніше купували елітне імпортне насіння, зараз переходимо на дешеве вітчизняне", - розповідає директор "Агроальянс-Плюс" (Вінницька область) Олександр Хороший. Ще один наслідок кризи - збільшення земель, які взагалі не будуть оброблятися. "Є господарства, які озимі посадили, а на ярові культури грошей уже немає. Підприємств, які не зможуть провести весняну кампанію, близько 5%", - оцінює експерт "Українського клубу аграрного бізнесу" Володимир Лапа.
У більш вигідному становищі зараз перебувають ті аграрні компанії, які займаються не тільки вирощуванням культур, але й тваринництвом. "Кредити ми одержати не можемо, обігові кошти одержуємо за рахунок реалізації продукції тваринництва. На початку року ціна на м'ясо виросла, за рахунок цього і будемо сіяти", - припускає фахівець компанії "Влада Агро" (Кіровоградська область) Євген Матийцо.
"Попит на нашу продукцію не просто зменшився в рази, його просто-на-просто немає. В аграріїв грошей нема, купувати техніку немає за що", - скаржиться маркетолог компанії "Агрорезерв" (займається продажем сільгосптехніки) Олександр Тодосійчук. За його словами, постачальники техніки не можуть піти на зниження цін, оскільки працюють із мінімальною 3%-вою рентабельністю. "Іноземна техніка в гривнях подорожчала практично у два рази. Не мають наміру знижувати ціни і вітчизняні виробники", - пояснює він.
Аналогічна ситуація й у продавців насіння. "Ринок зараз завмер. Не продаються ні дороге імпортне насіння, ні насіння вітчизняної селекції", - констатує директор компанії "Саражинка" (Одеська область) Василь Бабанський. За його словами, зараз є незначний попит на насіння ячменя і соняшника. "Також є зацікавленість у не зовсім традиційних для нашого регіону культурах, таких як льон, горох, гречка. Торік вони не були затребувані. Компанії зараз шукають альтернативу, думають, як заробити", - помічає Бабанський.
Що стосується добрив, то попит є тільки на найдешевші. "Аграрії зараз не дивляться ні на якість, ні на країну-виробника, вони вибирають винятково за ціною. Якщо є дешеві російські добрива, беруть російські, дешеві українські - беруть українські", - коментує Роман Павлюк, заступник директора "Агрохімсервісу" (торгівля добривами).
Тетяна Недорізанюк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас