"Ъ": Комунальні послуги оплачуються лише на три чверті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Комунальні послуги оплачуються лише на три чверті

729
Держкомстат повідомив, що в січні 2009 року підприємства сфери житлово-комунальних послуг нарахували населенню рекордну суму платежів – 3,592 млрд грн, що на 28% більше, ніж у грудні минулого року. Але споживачі змогли заплатити за газ, електроенергію, опалення, холодне і гаряче водопостачання, водовідведення, утримування та експлуатацію прибудинкових територій, вивіз сміття та утримування ліфтів усього 2,662 млрд грн, або 74,1% нарахованих сум. Незважаючи на те, що в порівнянні із січнем 2008 року було заплачено на 24,5% більше, рівень неплатежів досяг на початку року рекордного показника – 930 млн грн. Для порівняння: у січні 2008 року він склав 575 млн грн, а в грудні – 733,5 млн грн. Загальний сумарний борг виріс на 10,4% – до 9,608 млрд грн.
Найвищий рівень оплати за комунальні послуги в січні був зафіксований у Хмельницькій і Чернігівській областях, Севастополі та Києві (81,2-95,8%), найнижчий – у Дніпропетровській і Херсонській областях (62,8-66,9%). При цьому три чверті послуг ЖКГ зайняли газопостачання (41,3%) і теплопостачання (34,7%), за які населення розраховувалося не в повному обсязі. За газ у січні населення розплатилося на 76,6%, а за послуги централізованого опалення і гарячого теплопостачання – на 66,3%. Найнижчі показники рівня виплат за послуги постачання газу в Севастополі і Дніпропетровській області (67,6-69,5%), за постачання теплової енергії – у Запорізькій і Житомирській областях (41,2-43,2%).
В облгазах відзначають, що основна заборгованість сформувалася за рахунок підприємств комунальної енергетики. "Мешканці багатоквартирних будинків споживають не так багато газу, і ми ведемо серед них роз'яснювальну роботу, а в приватних будинках бояться ризикувати через реальну загрозу відключення, - повідомив заступник генерального директора 'Київгазу' Павло Євтушенко. - Серйозний боржник – теплокомуненерго. Населення платить за опалення протягом року, а ТКЕ за газ – сезонно. Такі розриви приводять до збільшення боргів".
Погасити заборгованість теплокомуненерго обіцяють, якщо населення розрахується з ними за надані послуги. "Якби рівень виплат населення дійсно склав, як відзначає Держкомстат, 67% для нашої області, нам би не довелося вдаватися до надзвичайних заходів. Рівень платежів у нас ледь досягає 30%. Тому до мешканців, чий борг перевищує 1 тис. грн, приходить судовий виконавець і вилучає майно на суму боргу", - розповів директор івано-франківського ТКЕ Аркадій Мережук.
"У нас низькі тарифи на тепло і гарячу воду. А якщо тарифи не покривають повну вартість витрат, то місцева влада повинна їх компенсувати. Бюджетних грошей ми не бачимо, а наш борг за газ росте", - відзначив директор кіровоградського ТКЕ Володимир Куликов. "Можливо, необхідно прийняти вольове рішення і зобов'язати мешканців платити сезонно, щоб у теплокомуненерго не накопичувалася заборгованість", - сказав пан Євтушенко.
Марія Цатурян
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас