Аграрії не пробились у посів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрії не пробились у посів

Аграрний ринок
724
Весняна посівна кампанія перебуває на грані зриву - для її проведення в аграріїв не вистачає 2,3 млрд грн. У Кабміні планують допомогти сільгоспвиробникам, дозволивши Аграрному фонду закуповувати зерно за ринковими цінами. Пропозицією уряду зможуть скористатися сільгоспвиробники, які притримали зерно до нинішнього часу, але таких менше половини.
Для проведення весняної посівної кампанії аграріям не вистачає 2,3 млрд грн, заявила в минулий четвер прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. У відсутності фінансування вона звинуватила Нацбанк, назвавши його роботу із пролонгації кредитів незадовільною. За словами Тимошенко, з кредитів, що потребують пролонгації, на 3,852 млрд грн банки продовжили тільки на третину суми - 1,489 млрд грн. Одержати коментар НБУ вчора не вдалося, але раніше високопоставлене джерело в Нацбанку говорило, що регулятор не має наміру тиснути на комерційні банки в питанні пролонгації кредитів аграріям, змушуючи їх займатися збитковою діяльністю.
В уряді розраховують допомогти аграріям дістати необхідні кошти за рахунок збільшення вартості закупівлі зерна. На позачерговому засіданні в минулий четвер Кабмін дозволив Аграрному фонду (АФ) закуповувати його за середньою ціною угод трьох останніх торговельних сесій на аграрній біржі, скасувавши вимогу його купівлі за цінами не вищими від встановлених урядом мінімальних. Також Кабмін дозволив фонду в будь-який час викуповувати зерно, що перебуває в заставі.
Аграрії зазнають проблеми з фінансуванням посівної кампанії через неможливість залучити нові кредити, відзначають учасники ринку. "У колишні роки до початку посівної кампанії аграрії продавали майже всі наявні запаси зерна, а кошти для кампанії залучали за рахунок кредитів. Цього року банки їх не виділяють або пропонують під нереально високі відсотки - до 30% річних, - говорить голова правління 'Західної компанії "Дакор"' Мирослав Поліо. - Якщо ми не знайдемо коштів для фінансування посівної кампанії, не виключаємо скорочення посівних площ". За словами першого заступника голови Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств Василя Ярошовця, через відсутність коштів скоротити площі посівів можуть й інші компанії: "На компенсацію кредитних ставок за дисконтною ставкою НБУ 12% у бюджеті цього року передбачено тільки 300 млн грн, торік - 1,65 млрд грн".
АФ має у своєму розпорядженні значні кошти для викупу зерна в сільгоспвиробників - зараз у його розпорядженні 700 млн грн, виручених від продажу зерна зернотрейдерам. Ще 500 млн грн найближчим часом АФ повинні виділити зі спецфонду бюджету, розповів начальник департаменту розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Анатолій Разгон. Усього Кабмін обіцяв виділити АФ 2,2 млрд грн до кінця року. Але поліпшити ситуацію в агропромисловому комплексі і запобігти скороченню посівних площ за допомогою купівлі зерна АФ навряд чи вдасться, говорять учасники ринку.
Продати йому зерно можуть тільки аграрії, які змогли притримати його до нинішнього часу. "Дрібні і середні сільгоспвиробники давно продали зерно через відсутність власних потужностей для його зберігання", - відзначає Ярошовець. "Запаси зерна залишилися в менше половини сільгоспвиробників і посередників, з них великі запаси (від 100 т) мають не більше 10-15% компаній", - повідомляє директор аналітичного центру "Украгроконсалт" Сергій Феофілов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас