НБУ заборонив стягнення комісій при погашенні заборгованості фізособ по кредитах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ заборонив стягнення комісій при погашенні заборгованості фізособ по кредитах

Валюта
3026
Нацбанк заборонив стягнення комісій при здійсненні операцій по погашенню заборгованості фізичних осіб на валютних аукціонах, повідомляє прес-служба НБУ.
Нацбанк надав роз'яснення щодо процедури проведення цільового валютного аукціону для задоволення потреб фізичних осіб, які повинні погасити заборгованості по кредитах, отриманих в іноземній валюті.
Зокрема, в повідомленні наголошується, що "стягнення яких-небудь комісій при здійсненні операцій по погашенню заборгованості фізичних осіб по кредитних договорах або підвищення курсу продажу іноземної валюти по таких операціях забороняється".
Керівники банків повинні забезпечити продаж іноземної валюти, купленої на валютному аукціоні по курсу, який не може перевищувати курс аукціону +0,2 % від суми покупки, яка складає збір на обов'язкове державне пенсійне страхування. Банки в обов'язковому порядку повинні інформувати клієнта про курс гривні до іноземної валюти, яким банком здійснена покупка іноземної валюти на валютному аукціоні в НБУ.
Нагадаємо, раніше Нацбанк прийняв ухвалу №49 "Про окремі питання діяльності банків", якою з 5 лютого тимчасово скасував ряд жорстких нормативів з метою "зменшення негативного впливу фінансової кризи на діяльність банків, в значній мірі зв'язаного з погіршенням фінансового стану позичальників і зміною обмінного курсу гривні".
У надії полегшити позичальникам оплату кредитів, що подорожчали, НБУ дозволив банкам до 1 січня 2011 р. "самостійно і на свій ризик" проводити реструктуризацію кредитів фізичних осіб, оцінюючи їх фінансовий стан і рівень погашення заборгованості без урахування реструктуризації, – не переводити боржників в нижчу категорію (найвища – А, нижча – Д). Якщо позичальник домовиться з банком регулярно виплачувати частину кредиту, банк не повинен створювати резерви через зрив попереднього плану погашення позики. А якщо клієнт півроку сумлінно платитиме по кредиту, банк зможе перевести його з класу Б, В і Г у вищий і знизити навантаження по резервуванню поганого кредиту.
Регулятор призвав банки в ході реструктуризації кредитів дотримуватися таких принципів: створювати умови для відновлення платежів шляхом продовження термінів дії кредитних договорів і/або зменшення щомісячних платежів до прийнятного рівня, виходячи з фінансових можливостей позичальника; уникати конфлікту інтересів банку і клієнтів під час реалізації застави по кредиту; відмовитися від штрафних санкцій.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас