Заступник голови НБУ Савченко вважає економічно обґрунтованим курс гривні близько 7 UAH/USD — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заступник голови НБУ Савченко вважає економічно обґрунтованим курс гривні близько 7 UAH/USD

Валюта
1611
Заступник голови Національного банку Олександр Савченко вважає економічно обґрунтованим курс гривні близько 7 UAH/USD.
Про це він сказав в ефірі телекомпанії "Україна" .
"Зараз економічно обґрунтовано - трохи менше ніж 7 гривень за долар. Менше - ми будемо зіштовхуватися з конкуренцією наших товарів на російському ринку. На жаль, Росія дуже сильно за останні 2 тижні девальвувала свою валюту", - сказав Савченко.
Він зазначив, що в разі повернення до економічно обґрунтованого курсу гривні проблема повернення валютних кредитів була б не такою гострою.
Савченко зазначив, що зараз правління Нацбанку розглядає можливі варіанти вирішення проблеми валютних кредитів.
На переконання заступника голови НБУ, вирішення цієї проблеми має здійснюватися з урахуванням принципів добровільності, при цьому всі учасники процесу повинні розподілити ризики і втрати.
Зокрема, на думку Савченка, НБУ повинен рефінансувати банки на суму конвертації ними валютних кредитів, взявши як заставу самі іпотечні кредити.
При цьому пов'язані з реструктуризацією валютних кредитів збитки банки повинні відносити на свої видатки.
Савченко зазначив, що спеціальні тести за участю великих іноземних банків підтвердили, що механізм реструктуризації валютних кредитів реалістичний.
Водночас Савченко вважає, що проблема повернення валютних кредитів має бути врегульована на законодавчому рівні, й вирішення цього питання залежить від швидкості прийняття Радою відповідного закону.
Як повідомляло агентство, 27 лютого НБУ провів перший аукціон із продажу банкам доларів для погашення фізичними особами - позичальниками валютних кредитів.
На думку депутата Верховної Ради від фракції Блоку "Наша Україна - Народна Самооборона" Ксенії Ляпіної, курс гривні зміцниться після того, як Рада врегулює проблему повернення валютних кредитів у березні.
26 лютого голова ради Національного банку Петро Порошенко заявив про відсутність підстав для подальшої девальвації гривні.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас