Рятівник Промінвестбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рятівник Промінвестбанку

Фондовий ринок
2017
Володимир Кротюк, заступник голови НБУ та тимчасовий адміністратор Промінвестбанку розповів, як проходив пошук інвестора і фінансове оздоровлення банку.
Коли почалися неприємності з ПІБом і в банк була введена тимчасова адміністрація, багато експертів прогнозували, що фінустанова довго не простягне. Мовляв, на ринку криза ліквідності, а тут потрібно швидко знайти інвестора, готового вкласти в проблемний банк близько мільярда доларів, а може, і більше. Епопея з пошуками інвестора тривала близько 2,5 місяців. У підсумку під Новий рік стало відомо, що новим мажоритарним акціонером ПІБу стане російська держкорпорація Зовнішекономбанк.
Чому процес продажу Промінвестбанку проходив у настільки засекреченій обстановці?
Не можу погодитися з таким твердженням. Як тільки з'явилася якась конкретика, я провів прес-конференцію, на якій повідомив, що буде проведена додаткова емісія акцій банку. Також було названо інвестора - австрійська холдингова компанія SLAV AG, бенефіціарами якої є депутати Андрій і Сергій Клюєви.
Але в результаті основним акціонером (75% акцій) став російський Зовнішекономбанк (ЗЕБ). Клюєви відпочатку були посередниками в угоді?
Насправді я точно не знаю: або це Клюєви не змогли знайти кошти, щоб викупити всі акції нової емісії, або із самого початку кінцевим покупцем повинен був стати ЗЕБ.
З одного боку, наскільки мені відомо, ЗЕБ практично з моменту введення тимчасової адміністрації (7 жовтня 2008 року) цікавився покупкою банку. З іншого боку, з ініціативи Клюєвих три рази продовжувався термін викупу акцій.
У підсумку 30 грудня були внесені кошти за акції нової емісії в сумі 1,1 мільярда гривень і ЗЕБ став власником 75% акцій фінустанови, а під контролем Клюєвих перебуває близько 15% акцій.
Як ви вважаєте, ЗЕБ - це кінцевий покупець чи незабаром він передасть ПІБ іншому російському держбанку?
При продажі банку не обговорювалися умови, які б забороняли теперішнім акціонерам передавати або продавати акції Промінвестбанку. Але на мій погляд, ПІБ буде працювати з нинішніми акціонерами.
Покупці на будь-який смак
За період з жовтня по грудень минулого року вітчизняна преса по черзі "продавала" ПІБ Миколі Лагуну, Віктору Пінчуку, російському бізнесменові Дмитру Клюєву, російському Сбербанку і Альфа-банку. Всі ці фігуранти дійсно вели переговори про покупку?
Багато хто з перерахованих вами осіб були зацікавлені в покупці Промінвестбанку й дійсно зверталися до мене як до тимчасового адміністратора, висловлюючи свій інтерес. Було ще кілька західних інвесторів, інтереси яких представляли іноземні юридичні та інвесткомпанії, які працюють в Україні.
Чому за наявності такої кількості покупців перевага була віддана саме ЗЕБу?
Насправді охочих придбати Промінвестбанк було чимало. Але в когось вочевидь не вистачало грошей, когось не влаштовували умови. Західним фінустановам для ухвалення рішення про покупку потрібно було як мінімум кілька місяців - спочатку необхідно було провести аудит, потім розглянути це питання на зборах акціонерів. Ми не могли стільки чекати.
Приходили і просто фізичні особи, які говорили: "У мене є 5 мільярдів. Куди перерахувати гроші?" Але все це було на словах, і конкретні письмові пропозиції згодом не надходили.
Пропозицію про покупку банку ми одержали навіть від компанії із США, сфера діяльності якої - будівництво. Коли ми навели про неї довідки, то виявилося, що в неї капітал становить лише 100 тисяч доларів. Я прекрасно розумів, що це несерйозні пропозиції.
Як працює тимчасовий адміністратор
Промінвестбанк став першою фінустановою з початку кризи, де була введена тимчасова адміністрація. На сьогоднішній день "приклад" ПІБба наслідували ще 7 банків. Розкажіть докладніше, у чому полягає суть введення тимчасової адміністрації в комерційним банк?
Національний банк вводить тимчасову адміністрацію для забезпечення схоронності капіталу і активів фінустанови, вживання заходів, необхідних для стабілізації його діяльності.
Тимчасовий адміністратор - це свого роду антикризовий менеджер. Коли ситуація в банку погіршується настільки, що керівництво вже не справляється, на їх місце приходить антикризовий менеджер. Його мета - вивести банк із критичної ситуації та нормалізувати роботу.
Так, але, з іншого боку, через якийсь час після введення тимчасової адміністрації банк можуть ліквідувати...
Можуть. Часто буває, що адміністратор, вивчивши фінансовий стан банку, дійде висновку, що подальше його функціонування не має сенсу. Наприклад, якщо видно, що активи у фінустанові погані, кошти акціонери вивели і спостерігається значний відтік клієнтів, тоді функції адміністратора зводяться до того, щоб зберегти активи, які залишилися, і підготувати банк до ліквідації.
У випадку ж з ПІБом основною проблемою була нестача ліквідності, викликана різким відтоком клієнтських коштів. Таке поводження клієнтів було спровоковано рейдерською атакою на банк. Активи фінустанови були нормальні, тому питання про його ліквідацію навіть не виникало.
Які повноваження і функції бере на себе тимчасовий адміністратор?
Від дня призначення до нього переходять повноваження загальних зборів, наглядацької ради і правління банку. Фактично адміністратор має повне і виключне право управляти фінустановою, контролювати її: продовжувати або зупиняти будь-які операції, розривати будь-які договори за участю банку, які, на думку адміністратора, є для нього збитковими. Він може на власний розсуд звільняти або переводити на іншу посаду співробітників і багато чого іншого.
Чому співробітники банку повинні виконувати розпорядження тимчасового адміністратора, по суті чужої для них людини? Чи виникали у вас тертя з менеджментом ПІБа?
Співробітники повинні розуміти, що тимчасова адміністрація - це єдиний захід, який може врятувати фінустанову від ліквідації. Тому вони не можуть саботувати роботу адміністратора.
Що стосується менеджерів ПІБа, то із самого початку ми з ними знайшли спільну мову. І я, і вони розуміли, що тільки спільна злагоджена робота може вивести банк із кризової ситуації. Тому особливих суперечок у нас не виникло.
Призначений тимчасовий адміністратор працює в банку один або приходить зі своєю командою?
Одному працювати дуже складно, тому, як правило, з ним приходить його команда. Крім цього, вже в процесі роботи він може залучати незалежних експертів, консультантів. Разом зі мною в ПІБ прийшло близько 15 чоловік.
З якими труднощами ви зіштовхнулися під час роботи в ПІБі?
Найскладнішою була організація єдиного центру управління ресурсами фінустанови. До приходу тимчасової адміністрації в ПІБі функціонувала біржа кредитних ресурсів, через яку надлишкові кошти однієї філії передавалися іншій філії. Інакше кажучи, через цю біржу відбувалося управління грошовими потоками банку. Коли фінустанова втратила ліквідність, то такий метод перерозподілу ресурсів перестав ефективно функціонувати. Тому налагодження роботи платіжної системи банку було однією з першочергових завдань тимчасової адміністрації.
Під час роботи тимчасового адміністратора як банк працював із клієнтами? Напевно були затримки платежів...
Питань із внесками населення в нас практично не було. Ми із самого початку намагалися видавати депозити, якщо в клієнта важка ситуація (хвороба, виконання зобов'язань за договорами), виводили гроші з-під дії мораторію (на задоволення вимог кредиторів, у тому числі й вкладників) і повертали клієнтам.
Щоправда, були окремі випадки затримок, але тільки з вкладів в іноземній валюті. Пов'язано це з тим, що банк повинен купити валюту на міжбанку, перевести в готівку і доставити її, наприклад, у районний центр. Тоді ми виплачували внесок частинами.
Під мораторій потрапили в основному юридичні особи. Але платіжні доручення про виплати пенсій і зарплат завжди виконувалися. Інші платежі юридичних осіб дійсно проходили із затримкою.
Яка сума була заморожена мораторієм?
У мораторії було близько 1,4 мільярдів гривень. Станом на 21 жовтня в "картотеці неплатежів" перебувало платіжних доручень на суму 2,2 мільярди гривень. Це без обліку коштів, які потрапили під мораторій. На сьогоднішній день цієї картотеки немає. Платежі йдуть у точно призначений день або на наступний робочий день. З 20 лютого скасований мораторій. На цю дату в нас було зобов'язань на суму 494 мільйона гривень. Цю суму банк готовий зараз виплатити в повному обсязі.
Коли планується вивести тимчасову адміністрацію з банку?
Наприкінці лютого акціонери внесуть пропозиції про те, хто ввійде до складу правління. Ім'я голови правління вже відомо - Віктор Володимирович Башкіров. Після узгодження нового правління з Нацбанком можна буде виводити тимчасову адміністрацію. За моїми розрахунками, це повинно відбутися в першу половину березня.
Зараз тимчасова адміністрація введена вже в 8 банках. А яка кількість фахівців може займати цю посаду?
Дозвіл мають близько 100 чоловік. Більшість із них не є працівниками Нацбанку. Але в кожного з них є сертифікат, виданий НБУ, це є підтвердженням їх професійної підготовки.
Валютний кредит за ціною гривневого
Раніше ви згадували про те, що Промінвестбанк іде назустріч своїм боржникам, які зіштовхнулися з валютними ризиками.
Ми запропонували фізичним особам наступну схему конвертації валютних іпотечних і автокредитів: позичальник може свою доларову позику перевести в гривневу, при цьому кредит буде перерахований за офіційним курсом Нацбанку (7,7 гривни за долар). Процентна ставка за таким кредитом залишається на рівні тієї, яка діяла на момент одержання валютного кредиту. З основної маси позичальників така ставка становить 12-14%. У той же час слід зазначити, що такі можливості фінустанови обмежені готівковою валютною позицією.
Як на мене, не дуже вигідна схема для банку. Скільки ПІБ втратить на такій конвертації?
Звичайно, для банку це збиткові операції. Але на сьогоднішній день фінустанови повинні піти на компроміс у питанні валютних кредитів. Курс конвертації та ставки з кредитів повинні бути такими, щоб клієнт міг продовжувати платити, а банк продовжив працювати.
Необхідно розуміти, що жоден комерційний банк не зможе конвертувати кредити за курсом 5 гривень за долар. Для прикладу, ми порахували, які збитки були б у ПІБа, якби банк переводив кредити фізичним особам у гривню за курсом 5,0. При тому, що кредитний портфель фізичних осіб Промінвестбанку в іноземній валюті становить лише 200 мільйонів доларів збиток склав би понад 500 мільйонів гривень.
Після висновку тимчасової адміністрації нові акціонери ПІБа будуть дотримуватися такої ж лояльної політики до клієнтів?
Представники Зовнішекономбанку брали участь в обговоренні цих питань. Вони настроєні працювати в тому ж руслі.
Який рівень проблемної заборгованості зараз у ПІБі? Як ви вважаєте, введення тимчасової адміністрації в банк приводить до зростання частки неповернень?
До зростання проблемної заборгованості приводить не введення тимчасової адміністрації, а ситуація в економіці, яка стрімко погіршується. Щодо ПІБа, то частка проблемних кредитів у його портфелі потроху зростає і на даний момент становить близько 5%.
Володимир Кротюк, заступник голови Національного банку України
Народився в 1953 році на Житомирщині.
Освіта:
1979 рік - закінчив Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченко, юридичний факультет.
2003 рік - закінчив Львівський банківський інститут, факультет банківської справи.
Кар'єра:
1984-1994 роки - працював на керівних посадах в
Генеральній прокуратурі України.
1994-2000 роки - очолював юридичну службу НБУ.
З 2000 року в до сьогодні - заступник глави Національного банку України.
Кандидат юридичних наук. Заслужений юрист України.
Банк Російської Федерації
Основним акціонером Промінвестбанку є російська держкорпорація Зовнішекономбанк (ЗЕБ), яка належить 75% акцій банку. Австрійська компанія SLAV AG, кінцевими власниками якої є народні депутати Андрій і Сергій Клюєви, володіє 15% акцій.
Перша жертва кризи
Промінвестбанк заснований в 1992 році. На 1 лютого 2009 року активи банку становили 29,4 млрд. грн., кредитний портфель - 23,5 млрд. грн., регулятивний капітал - 3,5 млрд. грн., кошти юридичних і фізосіб - 13,7 млрд. грн. Регіональна мережа нараховує 800 філій і відділень. ПІБ - перший банк, в якому з початку кризи була уведена тимчасова адміністрація.
Зовнішекономбанк дасть ПІБу понад 8 млрд. Відповідно до плану фінансового оздоровлення Промінвестбанку, основний акціонер фінустанови - Зовнішекономбанк - вніс до статутного капіталу ПІБа 1,1 млрд. грн. Ще близько 7 млрд. грн. ЗЕБ надасть у вигляді довгочасних кредитних ресурсів.
Що таке мораторій на задоволення вимог кредиторів
Такий мораторій поширюється на зобов'язання, термін виконання яких настав до призначення тимчасової адміністрації. Протягом дії мораторію:
забороняється стягнення на підставі виконавчих документів;
не налічуються штрафи, пеня та інші санкції за невиконання або неналежне виконання зобов'язань.
Мораторій не поширюється на обслуговування поточних операцій, проведених тимчасовою адміністрацією, вимог із заробітної плати, аліментів, відшкодування збитку, заподіяного здоров'ю і життю громадян, а також на задоволення вимог кредиторів, які утворилися у зв'язку із зобов'язаннями банку під час роботи тимчасової адміністрації фінустанови.
Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас