Збудувати власний будинок стало дешевше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збудувати власний будинок стало дешевше

Нерухомість
12711
Під час кризи ціни на готові або споруджувані в котеджних містечках будинки падають, земельні ділянки і будматеріали дешевшають, а будівельні бригади знижують свої розцінки. А будівництво власного будинку усе ще на 15-20% дешевше, ніжм купівля готового, пише видання "Деньги".
На думку директора з маркетингу консалтингової компанії SV Development Володимира Степенка, сьогодні, незважаючи на зниження цін на готові об'єкти, однаково краще будувати будинок самостійно. "Якщо проаналізувати всі витрати, то будівництво буде дешевше, ніж купівля готового будинку, тим більше в котеджному селищі", - відзначив він.
Проте, придбання котеджу суттєво заощаджує час і нерви і є гарним виходом для тих, кому не хочеться втягуватися в будівельний марафон. Та й такої великої фінансової різниці, яка була рік тому, між покупкою і будівництвом уже не буде. Якщо рік тому самостійне будівництво будинку з урахуванням вартості землі обходилося на 20-30% дешевше, ніж купівля готового котеджу, то сьогодні різниця становить 15-20%.
Продавці заміської нерухомості знижують ціни на готові будинки. За даними консалтингової компанії SV Development, за 2008 рік котеджі під Києвом (не включаючи домоволодінь у котеджних містечках) подешевшали всього на 3%. А от за січень 2009 року вартість будинків зменшилася на 5,44% до 1463 доларів за 1 квадратний метр. Знижуються ціни на домоволодіння й у котеджних містечках. Причому відомі випадки, коли ціни на будинки знижували в 2-3 рази, наприклад, з 8 до 4 тисяч доларів за 1 квадратний метр. Але в середньому будинки в котеджних селищах подешевшали приблизно на 15-25%.
Девелопери вважають, що розраховувати на масове зниження цін на котеджі не варто. За словами Сергія Єлисєєва, генерального директора компанії "Європа", дешевшати будуть тільки концептуально слабкі проекти і ті містечка, у яких вартість будинків була завищена. Однак в умовах кризи, коли в компаній немає доступу до позикових коштів і немає покупців, вони змушені знижувати ціни, оскільки криза не минула і ринок заміської нерухомості. Наприклад, у Київській області, за різними даними за 2008 рік, обсяг продажів домоволодінь у котеджних містечках скоротився на 50-70%, а на кінець 2008 року приблизно 40% об'єктів, що продавалися, були заморожені.
Багато будівельників котеджних селищ зараз украй потребують коштів і готові надавати серйозні знижки на продавані домоволодіння, у тому числі - у рамках різних акцій.
Якщо рік тому в забудовників котеджних містечко усе було добре і вони могли дозволити собі рентабельність 30-50%, а іноді і більше 100%, то сьогодні вони розуміють, що необхідно робити істотні знижки. Хоча говорити про різке, багаторазове зниження цін у котеджних селищах не доводиться.
Будівництво будинку - процес тривалий і недешевий. Вартість будівництва залежить від багатьох факторів - площі будинку, виду будівельних матеріалів, типу проекту (готового або індивідуального), а також кваліфікації робітників.
Як пише видання "Деньги", купити готовий проект будинку можна за 500-600 доларів, плюс приблизно 200 доларів витратити на його адаптацію до земельної ділянки. Розробка індивідуального проекту коштує набагато дорожче. Сума залежить від обсягу робіт: кількості креслень, планів, розрізів, що входять у проект. У середньому на проектування будинку на 200 квадратних метрів буде потрібно витратити орієнтовно 4-6 тисяч доларів.
Друга категорія витрат - будівельні матеріали. Побудувати цегельний будинок коштує набагато дорожче, ніж, наприклад, будинок з піноблоків, "сендвіч-панелей", дерева. Але капітальний будинок більш довговічний і надійний.
При самостійному будівництві цегельного будинку сьогодні знадобиться в середньому 1000 доларів за 1 метр квадратний. При цьому проект "потягне" 7-10 % вартості, на роботи піде 40-45%, а на будівельні та оздоблювальні матеріали - до 60% бюджету. Виходить, що побудувати будинок площею близько 200 метрів квадратних коштує приблизно 200 тисяч доларів без урахування вартості землі. Плюс приблизно 50 тисяч доларів доведеться заплатити за ділянку на10-15 соток. Разом побудувати капітальний будинок коштує приблизно 250 тисяч доларів.
Домоволодіння такого ж розміру в котеджному селищі обійдеться приблизно в 280-300 тисяч доларів, тобто на 12-15% дорожче.
У зв'язку із кризою виробники будівельних матеріалів змушені знижувати ціни. За різними оцінками, вартість вітчизняних будматеріалів за листопад-грудень 2008 року знизилася на 15%. І це не межа. В асоціації "Всеукраїнський союз виробників будівельних матеріалів і виробів" прогнозують подальше здешевлення будматеріалів у найближчі місяці - за березень-квітень на 20-30%.
Зараз саме час задуматися про будівництво власного будинку - поки ціни на роботи і будматеріали падають, підсумовує видання "Деньги".
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас