ВР змінить Конституцію, щоб продовжити повноваження мерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР змінить Конституцію, щоб продовжити повноваження мерів

547
Верховна рада України 19 березня планує розглянути законопроект щодо внесення змін у Конституцію в частині продовження терміну повноважень мерів міст, сільських і селищних голів, вибраних на місцевих виборах в 2006 році.
Відповідна домовленість була досягнута сьогодні під час наради із представниками органів місцевого самоврядування за участю голови Верховної ради Володимира Литвина і прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.
Крім того, у цей же день ВР розгляне зміни в Бюджетний кодекс, законопроекти щодо асоціації органів місцевого самоврядування і зміни в закон про місцеві податки та збори.
Парламент також планує розглянути законопроекти щодо змін у закон про гральний бізнес і про податок на нерухомість.
Тимошенко запропонувала пролонгувати термін повноважень мерів міст і сільських голів.
"Зараз криза такого масштабу, що якщо ми її підсилимо масштабними всеосяжними всенародними виборами по всіх гілках влади, то, я боюся, що країну може рознести", - сказала Тимошенко.
Вона повідомила, що представники БЮТ підготували зміни в Конституцію України в частині пролонгації терміну діяльності мерів і сільських, селищних голів з 4 до 5 років.
При цьому вона відзначила, що в перехідних положеннях змін у Конституцію повинно бути записано, що це стосується голів міст і сіл, вибраних у березні 2006 року.
Згідно зі статтею 141 Основного закону, до складу сільської, селищної, міської, районної, обласної ради входять депутати, які обираються жителями села, селища, міста, району, області на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування терміном на п'ять років.
Територіальні громади на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування обирають терміном на чотири роки відповідно сільського, селищного і міського голову, який очолює виконавчий орган ради і головує на його засіданнях.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас