Неправильне виведення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Неправильне виведення

Валюта
2570
Державна податкова адміністрація з’ясувала причини дефіциту валюти в Україні. За допомогою схем переведення грошей за кордон і для спекуляцій на ринку в 2008 році було куплено $17,5 млрд.
Більше половини коштів - $9,8 млрд - викупили банки для формування відкритої валютної позиції. Банкіри пояснюють це необхідністю створення резервів під валютні кредити і мінімізацією ризиків. Експерти вважають, що цього року тіньові схеми стануть ще більш популярними.
Вчора директор департаменту Державної податкової адміністрації (ДПАУ) у боротьбі з відмиванням коштів, отриманих злочинним шляхом, Ігор Стельмахович заявив, що система контролю Нацбанку за валютними операціями малоефективна і провокує банки та бізнес "створювати потужні постійно діючі канали" вивезення валюти за кордон. "Сьогодні ДПАУ не бере участі в контролі за купівлею валюти, хоча чотири роки тому існував тимчасовий порядок",- сказав він. ДПАУ протягом трьох днів одержувала від банків інформацію з валютних заявок і при відсутності претензій схвалювала покупку.
За словами Стельмаховича, в 2008 році близько $17,5 млрд були вивезені з використанням трьох основних схем.
Так, $2,7 млрд переведені як розрахунок за імпорт товарів/послуг без їх ввезення, а $4,6 млрд - повернення портфельних інвестицій (зокрема, покупка технічних акцій). Найбільші обсяги валюти - $9,8 млрд - викупили банки у відкриту валютну позицію і для "проведення спекулятивних операцій". Левова частина куплена в IV кварталі - $7,5 млрд. В 2007 році незаконно вивезено валюти було на чверть менше - $13,2 млрд, а банки сформували валютні позиції всього на $6,5 млрд. У ДПАУ серед банків, які активно купували валюту в 2008 році, назвали тільки банк "Надра".
Дані НБУ про торговельний дохід за IV квартал, який утвориться в першу чергу від переоцінки курсу валюти, показали, що до топ-5 входять Промінвестбанк (870 млн грн), Альфа-банк (708 млн грн), Укрсоцбанк (646 млн грн), ОТР Банк (640 млн грн) і "Надра" (602 млн грн). "Багато банків купували багато валюти в позицію, що видно з їх торговельного результату. Деякі банки заробили великі суми на переоцінці валюти",- зазначив директор казначейства одного з найбільших кредитних установ. Купуючи валюту в довгу позицію, банки створювали резерви під валютні кредити, мінімізуючи ризики.
Заступник голови правління іншого найбільшого банку додав, що, зараховуючи валюту у відкриту позицію, деякі учасники ринку одержували можливість викупити з дисконтом свої єврооблігації: "Після зниження рейтингів вони падали в ціні, і це було вигідно". Подібні операції ДПАУ могла фіксувати як виведення капіталу, припустив банкір. "Виведення капіталу з вересня почали практикувати багато депутатів, а наші VIP-клієнти почали уподібнюватися їм.
Такі операції банки також були змушені брати собі на позицію",- зазначив співрозмовник. Саме продаж кредитними установами валюти з відкритою довжиною позиції став причиною різкого падіння долара в середу, розповіли скарбники. "Приватбанк і ще кілька гравців дали велику пропозицію і курс став знижуватися",- сказав один з них.
За словами Ігоря Стельмаховича, у перших двох схемах у 2008 році були задіяні 50 банків та їх філії. "Це дрібні банки, у яких немає ні депозитної, ні кредитної історії, немає нормальних доходів і клієнтів, тому вони спеціалізуються на виведенні валюти",- сказав він. Як уточнило джерело в ДПАУ, ці банки зареєстровані в Києві, Дніпропетровській і Донецькій областях. Валютні кошти переводилися в Parex bank (Латвія), Ukio bank (Литва), Азіяуніверсалбанк (Киргизія) і в деякі банки Кіпру.
На думку експертів, у період кризи схемні операції будуть тільки активізуватися. Аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан зазначає, що зараз, за деякими експертними оцінками, тіньова економіка охоплює 30-50% від ВВП і може збільшитися ще на 30%. "Перебування у тіні - один із способів мінімізувати податки, і зараз компанії використовують будь-яку можливість заощадити",- додала вона.
У той же час президент асоціації "Регіональна фондова спілка" Сергій Антонов вважає, що з активізацією тіньового бізнесу підсилиться іконтроль, зокрема, з боку ДКЦПФР за продажем технічних акцій. Цю схему можливо ліквідувати, тільки визначивши справжню ціну паперу на біржі. "У Росії будь-які розрахунки прив’язані до біржового курсу, і там цієї проблеми не існує вже кілька років",- підкреслив він.
Банки-лідери з отриманого торговельного прибутку в VI кварталі 2008 року від переоцінки купленої валюти
Джерело: дані НБУ
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас