Нацбанк дає ринку долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк дає ринку долар

Валюта
10403
За словами джерел "ЭИ" у НБУ, регулятор до кінця тижня має намір залити міжбанківський ринок доларами за допомогою вповноважених банків, серед яких учасники ринку називають ПриватБанк і "Фінанси та кредит".
Володимир Стельмах виявив незвичайну кмітливість у боротьбі за стабілізацію курсу гривні перед зустріччю з розгніваним президентом. У вівторок і середу, перебуваючи формально у відпустці, Володимир Семенович провів низку зустрічей із представниками найбільших банків, на яких обговорювалися різні варіанти взаємодопомоги, при яких банкіри могли б сподіватися на рефінансування, а НБУ - на лояльність кредитно-фінансових установ на міжбанківському валютному ринку.
За словами джерел у центробанку, комбанкам, які просять рефінансування, була запропонована схема, за якою частину рефінансування вони повинні обміняти на валюту в НБУ за схемою своп (щоб не тиснути на розрахунковий розмір резервів). Потім отриманий долар повинен бути направлений на задоволення надлишкового попиту на валюту на міжбанківському ринку. Шляхи повернення валюти в НБУ банк має можливість обирати сам.
Керівник НБУ запропонував банкірам можливість "не свопитися", а просто продавати валюту своїх великих клієнтів. Джерела не вказують точних назв банків, які погодилися на подібну схему, і строків, на які НБУ свопує своїх помічників. За чутками, найбільший обсяг рефінансування в НБУ на цьому тижні одержав ПриватБанк.
Скарбники також зазначають небачену активність цього банку на торгах валютного міжбанку в середу і четвер. "У середу ПриватБанк виходив перед обідом і задовольнив усі заявки, починаючи з найвищих і закінчуючи 9 грн./$1. Відразу після цього курс на міжбанку почав спочатку просідати, а потім - валитися. Можливо, вони просто закрили свою спекулятивну позицію, а може - діяли за вказівкою зверху", - говорить один з банкірів.
У четвер ПриватБанк поводився більш стримано, однак активно продавали валюту інші банки, які домовлялися в середу про рефінансування. Серед активних продавців валюти банкіри виділили банк "Фінанси та кредит".
Зусиль продавців валюти вчора вистачило для того, щоб опустити курс долара до позначки 8,3 грн./$1, і Володимир Стельмах зі спокійною душею пішов на нараду до Віктора Ющенка. На нараді президентові доповіли, що ринок розгойдували кілька невеликих банків, які підняли курс долара через низьку ліквідність ринку. Мовляв, після повернення на ринок великих банків спекулятивну атаку на гривню вдалося подолати, а винні незабаром будуть покарані.
"Глава НБУ не сказав про те, що цю неліквідність спровокував сам центробанк, який зажадав від банків торгувати доларами за середньозваженим курсом. Однак президент не дуже наполягав на його відповідальності", - зазначив один з учасників зустрічі. Президентові доповіли про намір НБУ втримувати курс гривні в прогнозованих межах, зокрема, за рахунок насичення міжбанківського ринку доларами з валютної позиції комерційних банків за рахунок скорочення її нормативу з 20% до 5%. Ющенко цією обіцянкою залишився задоволений.
Однак банкіри стверджують, що виконувати задум Національного банку вони не хочуть і не можуть. Відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності, довга валютна позиція містить у собі резерви, сформовані банком під валютні кредити. Таким чином, якщо банки вирішать скоротити норматив довгої валютної позиції, їм доведеться формувати резерви під валютні кредити в гривні, а із цим не погодиться жоден міжнародний аудитор, іноземний кредитор або рейтингове агентство.
"З погляду аналізу ризиків банку це неприйнятно. Резерви повинні відповідати ризикам, які існують у банку, в тому числі й валютним. Якщо резерви банку будуть недостатніми для покриття ризиків, то ми і будь-яка аудиторська компанія наполягатимемо на деформуванні резервів у валюті кредиту. Звітність банку повинна буде повністю відповідати міжнародним стандартам, і НБУ необхідно зважати на це при проведенні всієї політики", - стверджує партнер аудиторської компанії "Бейкер Тіллі Україна" Олександр Коновченко.
Якщо банкіри позбудуться необхідності продавати валюту з позиції, Нацбанк знову втратить ініціативу на міжбанківському ринку і буде змушений знову боротися проти підвищення курсу долара. "Надходжень валюти на ринок ззовні як не було, так і немає, - говорить голова правління одного з великих банків. - У той же час обиватель сприймає відступ курсу тільки як тимчасовий перепочинок перед штурмом чергової вершини. І замість того, щоб продавати долар, з подвоєними зусиллями кидається на його скупку".
Крім того, Національний банк продовжує активно рефінансувати комерційні банки для погашення зобов'язань перед вкладниками.
У середу НБУ погодив виділення банкам $15 млрд. за курсом інтервенцій (тобто, по 7,90 грн./$1), які мають з'явитися на валютному ринку вже сьогодні. Попередньо банки будуть передавати в НБУ реєстри позичальників із вказівкою даних про фізосіб, номерів кредитних договорів, сум кредитів і дат їх погашення. Мінімальна сума заявки - $1 млн.
Олександр Дубінський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас