Нацбанк чинить тиск на акціонерів МФС на користь ВДЦП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк чинить тиск на акціонерів МФС на користь ВДЦП

Казна та Політика
1165
Деякі банки-акціонери депозитарію "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС) змушені були відмовитися від свого наміру голосувати проти пропозиції про продаж його цілісного майнового комплексу Всеукраїнському депозитарію цінних паперів (ВДЦП) через тиск з боку Національного банку України, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" голова наглядової ради групи компаній "Тект" (Київ) Вадим Гриб.
"Банки вибачаються і говорять, що вони можуть не одержати рефінансування, якщо проголосують проти", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер, просивши не називати конкретні банки.
Гриб уточнив, що в четвер поділився своїми побоюваннями із приводу інформації про тиск із боку НБУ, якому належить 25% ВДЦП, з Василем Роговим - головою наглядової ради ВДЦП, обраним на цю посаду від Нацбанку.
За словами голови групи "Тект", Роговий заперечує факт такого тиску.
Гриб повідомив, що має попередню інформацію, що в ситуації, що склалася, інші акціонери-торговці цінними паперами, що не є акціонерами ВДЦП, уже оскаржили в суді можливість голосування щодо питання про продаж ВДЦП цілісного майнового комплексу МФС на зборах акціонерів останнього, які призначено на 27 лютого.
"Так що збори завтра обіцяють бути цікавими", - спрогнозував голова групи "Тект".
Як повідомлялося, на засіданні ради МФС, що відбулося 20 лютого цього року, запропонований варіант продажу цілісного майнового комплексу натрапив на істотні заперечення членів ради. При цьому протест викликав не тільки сам спосіб об'єднання із ВДЦП, але й попередня оцінка майнового комплексу.
Голова правління МФС Микола Швецов, що паралельно очолює також правління ВДЦП, підтвердив агентству, що існує дискусія із приводу можливих варіантів об'єднання з ВДЦП. За його словами, на раді обговорювався як зазначений вище спосіб, так і майже протилежний - про приєднання ВДЦП до МФС.
У той же час Микола Швецов відзначив, що питання буде винесено на збори в існуючій редакції, тому що вносити зміни до порядку денного вже пізно, а остаточне рішення буде залежати від акціонерів.
Він також повідомив, що 4 березня тему об'єднання із МФС обговорять на своїх зборах акціонери ВДЦП.
У квітні 2008 року установчі збори ВДЦП звернулися до акціонерів МФС із пропозицією про об'єднання. Засновниками нового депозитарію виступають НБУ, 21 великий український банк, Українська міжбанківська валютна біржа і фондова біржа ПФТС. При цьому частка НБУ в статутному капіталі розміром 80 млн грн становить 25%, а кожний банк і УМВБ одержали по рівній частці в депозитарії, за винятком Укрсоцбанку, який зі свого пакета віддав 1% для входження в число засновників ПФТС.
Близько 60% статутного капіталу в новому депозитарії належить акціонерам МФС, що створює гарні передумови для можливого злиття або об'єднання двох депозитаріїв і створення в країні центрального депозитарію.
Верховна Рада в 2008 році прийняла закон, згідно з яким з 29 жовтня 2010 року акції всіх акціонерних товариства повинні існувати тільки в бездокументарній формі.
У цей час в Україні існує три працюючі депозитарії: МФС, у якому ураховується левова частина всіх недержавних цінних паперів, Національний депозитарій України (НДУ), що отримав в 2006 році ліцензію і недавно почав практичну комерційну роботу, а також депозитарій державних цінних паперів Нацбанку.
Клієнтами МФС є близько 260 хоронителів, НДУ - 60, обсяг депозитарних активів, що обслуговуються МФС, на 30 грудня 2008 року перевищив 306 млрд грн, НДУ - 8 млрд грн.
Крім того, за НДУ, контрольний пакет акцій якого поки належить державі, законом "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" закріплено три виняткові функції: стандартизація, кодифікація і встановлення відносин з іноземними депозитаріями.
Спроби МФС і НДУ об'єднатися до успіху не привели, незважаючи на підтримку цієї ідеї ДКЦПФР. У цей час ці депозитарії продовжують з'ясовувати відносини, у тому числі, і в суді. При цьому НДУ також різко критикує створення ВДЦП.
ВАТ "МФС" створено в березні 1997 року, ліцензію депозитарію №1 одержало наприкінці того ж року. Депозитарій став реципієнтом технічної допомоги США. Статутний фонд депозитарію становить 4,365 млн грн. Його найбільшими акціонерами є Технічний центр ПФТС - 9,943%, ПУМБ - 6,25%, Ощадбанк - 6,25%, Інвесткомпанія " Бізнес-Інвест" - 6,25%, Укрсоцбанк - 5,97%, ПриватБанк - 5,97%, Мортрансбанк - 5,68%.
Депозитарій в 2007 році збільшив чистий прибуток на 77,4% - до 1,973 млн грн, чистий дохід - на 54,6%, до 11,686 млн грн. Активи МФС в 2007 році збільшилися на 33,2% - до 21,96 млн грн, у тому числі основні кошти - на 40,4%, до 13,38 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас