Експерт: Без кредиту МВФ українська економіка опиниться в нокауті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Без кредиту МВФ українська економіка опиниться в нокауті

Кредит&Депозит
1375
Отримання кредиту МВФ вкрай необхідне Україні, без нього економіка країни опиниться в нокауті. Таку думку висловив генеральний директор компанії "Інеко-інвест" Олег Морква.
"По суті, сьогодні єдиною міжнародною структурою, яка дає нам кредити, є МВФ. І якщо ми не отримаємо чергового траншу кредиту, це буде нокаутуючим ударом для наший країни і для її економіки", — сказав він.
Без чергового траншу МВФ виникнуть дуже великі складнощі і у західних кредиторів, додав експерт. На гроші, які повинні були надійти в країну від МВФ, – близько 9,5 млрд. долл цього року, розраховували і НБУ, і уряд, додав О.Морква.
На думку О.Моркви, ситуацію сьогодні погіршують негативні рейтинги України у основних світових агентств. "По їх оцінках, якщо країна опиниться на межі дефолту, то потенційні можливості України сплатити наявні борги – 30 – 50% від загальної суми зобов'язань. Вони ж звідкись інформацію беруть, для отримання міжнародних рейтингів уряд і корпорації надають інформацію, яка не є публічною", — сказав експерт.
"У країни немає достатніх золотовалютних резервів. Тобто гроші є, близько 70 млрд. долл., у компаній, у громадян, але вони не працюють в економіці", — зазначив О.Морква.
Він відзначив, що сьогодні є побоювання щодо того,чи має НБУ достатньо коштів для необхідних платежів, оскільки йде відтік валюти з країни.
Серед найближчих загроз для економіки О.Морква назвав можливість невчасної оплати купленого газу НАК "Нафтогаз України". "Невчасна оплата "Газпрому" купленого газу спричинить обов'язкову передоплату, а це ляже додатковим навантаженням не тільки на "Нафтогаз", а й на держбюджет. Зараз украй необхідна стабілізація валютного курсу, адже "Нафтогаз" купуватиме долари на міжбанку. Одну справа купувати по 7,7, а зовсім інше по 10" — відзначив експерт.
Він також підкреслив, що у "Нафтогазу" ситуація різко погіршилася через масові неплатежі. На думку О.Моркви, уряд сьогодні повинен підтримати компанію. Оскільки в бюджеті немає грошей на компенсацію недоотриманих від споживачів коштів, Кабміну слід переглянути податкові ставки, вважає О.Морква.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас