Порошенко: Ослаблення гривні у середині лютого-2009 пов'язане з діями конкретних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Ослаблення гривні у середині лютого-2009 пов'язане з діями конкретних банків

Валюта
3747
Ослаблення гривні в середині лютого 2009 року пов'язане із цілеспрямованими діями конкретних українських банків, які за рахунок курсової різниці прагнули компенсувати вартість раніше залучених гривневих кредитів, вважає голова Ради Національного банку України (НБУ) Петро Порошенко.
"Ті, хто понабирав гривневих кредитів з дуже високими ставками – 30-50%, а деякі і по 70%, відчули, що вони починають втрачати гроші й спробували зіграти проти гривні… Гра конкретних банків, які скористалися дірами в регуляторному законодавстві", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер.
Крім того, за його словами, серйозний вплив на сплеск курсу мала психологічна складова.
Голова Ради НБУ також відзначив, що зміцнення гривні, що відбулося в останні дні, в основному пов'язане з додатковими інтервенціями НБУ.
Як повідомлялося, девальвація гривні прискорилася в останні два тижні, але 25 лютого відбувся різкий розворот тренда: за цей день котирування на міжбанківському валютному ринку наприкінці торгів становили 8,70-9,00 грн/$1, тоді як вранці - 9,20-9,50 грн/$1. Дилери пояснили таку зміну ситуації різким розширенням ринкової пропозиції валюти. 26 лютого курс гривні на міжбанку продовжив зміцнення і вийшов на рівень 8,50 грн/$1. Для підтримки національної валюти НБУ з початку року продав на міжбанку близько $3 млрд.
Говорячи про курсові перспективи, П.Порошенко підкреслив, що втримання Нацбанком якихось курсових рівнів доцільно лише після оформлення чіткої стратегії поведінки центробанку, уряду і парламенту у важкій економічній ситуації.
"Нацбанк може за рахунок золотовалютних резервів підтримувати заданий курс гривні досить довгий час. Але, не маючи стратегії, не доцільно плавити резерви просто для того, щоб виходити на якусь цифру курсу. Курс можна тримати місяць-два. Але Нацбанк повинен представити стратегію – що буде з валютним регулюванням, з торговельним і платіжним балансами", - пояснив фінансист.
При цьому голова Ради НБУ додав, що населення і бізнес повинні повірить у реальність запропонованої владою стратегії: це стане передумовою для повернення коштів у банківську систему.
П.Порошенко також відзначив, що керівництву Нацбанку не варто переоцінювати вплив на курс вербальних інтервенцій.
"Це просто прогнозні оцінки – не більше і не менше… Я б дуже рекомендував зараз усім, принаймні, коли вони виходять на публіку – виступати спокійно, не шукати якихось скелетів у шафі, не перебільшувати функцію якихось вербальних інтервенцій", - сказав він.
Як повідомлялося, виконувач обов'язків голови НБУ Анатолій Шаповалов 24 лютого на нараді в уряді заявив, що однією із причин прискорення девальвації гривні стала недавня заява голови Ради НБУ про прогнозований Міжнародним валютним фондом середньорічний курс на рівні до 8,6 грн/$.
Голова Ради НБУ підкреслив, що він говорив про курс на кінець 2009 року.
Як повідомив П.Порошенко журналістам у четвер, штучне зміцнення гривні може спричинити погіршенням ситуації в економіці.
"Сьогодні необхідно говорити не про штучне зміцнення гривні, тому що для цього немає ніяких економічних підстав, а про те, щоб не допустити ослаблення гривні… Я абсолютно впевнений, що на сьогоднішній день немає підстав для подальшого ослаблення гривні", - сказав він.
П.Порошенко пояснив, що девальвація національних валют відбувається у всіх країнах-сусідах України і штучне зміцнення гривні, у цих умовах, знизить конкурентоспроможність української продукції на зовнішніх ринках.
У той же час голова Ради НБУ підкреслив, що порушувати питання про відповідну курсову політику доцільно лише після відновлення довіри населення до банківської системи.
При цьому він допустив, що Нацбанк може піти на випуск депозитних сертифікатів для населення з низьким рівнем прибутковості: ці папери дозволять акумулювати кошти тих, хто не довіряє банкам. За його словами, населення країни має в готівковій формі, за різними оцінками, $30-50 млрд.
Говорячи про заплановані НБУ валютні аукціони на підтримку позичальників, П.Порошенко відзначив, що це рішення потрібно було прийняти ще два місяці тому.
П.Порошенко також повідомив, що правління НБУ не відреагувало на рекомендацію Ради НБУ про необхідність відмови від будь-яких обмежень щодо дострокового вилучення депозитів по вкладах, що відкриваються.
"Будемо застосовувати додаткові заходи для того, щоб правління (НБУ – ІФ) дало нам об'єктивну відповідь", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас