ДПА: Незаконно конвертовані кошти з України виводяться в банки країн Балтії, Кіпру та Киргизії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПА: Незаконно конвертовані кошти з України виводяться в банки країн Балтії, Кіпру та Киргизії

Казна та Політика
1590
Незаконно конвертовані кошти з України виводяться в банки країн Балтії, Кіпру та Киргизії. Про це на брифінгу повідомив директор Департаменту боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним чином, Державної податкової адміністрації Ігор Стельмахович.
І.Стельмахович розповів, що до виведення валюти за межі України причетні близько 50 банків, як вітчизняних, так і закордонних. Що стосується українських банків, то податківець зауважив, що конвертація це не політика банків, а спроба отримати незаконні доходи банківськими менеджерами.
В цілому він констатував, що цей кримінальний бізнес є досить структурованим і до нього причетні представники державної влади: "це індустрія, що має зв"язки в органах державної влади".
Також І.Стельмахович розповів, що в 2008 р. ДПА викрила 100 конвертаційних центрів, а цього року вже 7 таких центрів ліквідовано. За підсумками минулого року порушено 106 кримінальних справ, вилучено готівки та заблоковано коштів на рахунках суб'єктів господарювання в розмірі 48 млн грн. Загальний обсяг незаконно проконвертованих коштів склав понад 5 млрд грн. В цілому ж з метою незаконного виведення за кордон та для проведення спекулятивних операцій на валютному ринку було придбано майже 17,5 млрд дол.
Найпоширеніші схеми виведення валюти за кордон, за словами податківця, це: переведення коштів за кордон під поставку неіснуючого товару; повернення портфельних інвестицій; купівля валюти для формування відкритої валютної позиції. Зокрема, через операції з поставки фіктивного імпорту вже цього року було виведено за кордон понад 100 млн дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас