Дві колекторські компанії готують позов до Мінюсту України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дві колекторські компанії готують позов до Мінюсту України

2719
"Незалежне колекторське агентство" (НКА) (Київ) готує позов до Міністерства юстиції України про захист честі, гідності і ділової репутації, повідомив генеральний директор НКА Кирило Ципривуз.
У той же час, як відзначив на прес-конференції генеральний директор колекторської компанії ТОВ "Ікспоінт" (Київ) Роман Кривошеєв, "Ікспоінт" виступить співпозивачем за цим позовом.
"Ми працюємо в рамках чинного законодавства, що підтверджується фактом наявності в нашої компанії свідоцтва про державну реєстрацію підприємства", - заявив К.Ципривуз.
За його словами, НКА має намір будь-якими законними методами боротися з безвідповідальними заявами і діями посадових осіб Мінюсту, які в такий спосіб підривають авторитет і імідж компаній.
"Робота ведеться лише відносно тих боржників, по яких це передбачено договором між ним і банком. Ми пильно стежимо за цим моментом", - відзначив гендиректор НКА.
Більше того, за його словами, у колекторів існують такі продукти, які дозволяють реструктуризувати борг позичальника. "У підсумку, ми навіть можемо вибачити частину боргу", - заявив К.Ципривуз.
Крім того, на думку Р.Кривошеєва, вимушений відхід з ринку колекторських компаній небезпечний подвоєнням прострочених платежів по кредитах.
"Якщо сьогодні прострочені платежі (по кредитах – ІФ), за різними даними, становлять від 15 до 30%, то без колекторів цей показник як мінімум подвоїться", - сказав він.
К.Ципривуз, у свою чергу, відзначив, що відхід цивілізованих колекторів з ринку може спричинити появу так званих "чорних колекторів". Щоб уникнути подібної ситуації, колекторські компанії виступають за якнайшвидшу розробку відповідних законопроектів, основою для яких можуть стати стандарти колекторської діяльності, запропоновані фахівцями ТОВ "Ікспоінт".
ТОВ "Ікспоінт" здійснює свою діяльність в Україні, починаючи з 2006 року. Клієнтами компанії є більше 550 організацій у різних сферах діяльності.
НКА працює під брендом ICA, з 2008 року здійснює свою діяльність на території Росії, України і Казахстану.
Як повідомлялося, міністр юстиції України заявив, що українські банки не мають права передавати інформацію про кредитні портфелі позичальників колекторським компаніям без попереднього дозволу особи, що оформила кредит.
Міністр також підкреслив, що в законодавстві України не існує офіційного тлумачення і поняття колекторської діяльності, і "цей вид діяльності на сьогоднішній день в Україні ніяк не ліцензується".
При цьому він відзначив, що колекторські компанії мають право на існування в Україні, але тільки в тому випадку, якщо вони не переходять певних меж закону.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас