Три кроки до стабілізації гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три кроки до стабілізації гривні

Валюта
19289
Народний депутат України, лідер “Фронту змін” Арсеній Яценюк заявляє, що для стабілізації курсу гривні необхідно негайно "легалізувати" керівників Національного банку та Міністерства фінансів.
Як відзначив він під час вчорашньої прес-конференції в Тернополі, це повинно бути першим найнеобхіднішим кроком.
“Другий крок - одержати кредит МВФ, тому що більше нам кредит навряд чи хтось дасть. А якщо й дадуть, то це буде кредит з політичним підтекстом”, - сказав Яценюк.
Як передає кореспондент УНІАН, він також висловив “дуже глибокі сумніви, що протягом 2009 року в Україну зможуть надійти іноземні інвестиції”.
“Ще більші сумніви із приводу того, що можна отримати кошти від приватизації. Їх можна отримати, але це означає задарма продати об'єкти”, - вважає Яценюк.
Ще один фактор, який може вплинути на стабілізацію курсу, - це експорт, сказав депутат. “Тут усе буде залежати від глобального споживання. Як тільки оживе світова економіка, як збільшиться попит, у нас збільшиться валютний виторг”, - прогнозує Яценюк.
Він також вважає, що Україні варто вести переговори з федеральною резервною системою США. “Чому Центральний банк США? Тому що це основний емітент доларів. Американці підписали 5 угод із зоною економічного впливу США. Ми не входимо в цю зону, але якби НБУ одержало звідти кредит, це б теж стабілізувало курс. За таких умов ми будемо мати дуже помірну девальвацію або навіть стабілізацію”, - відзначив він.
“Якщо не буде зроблено все сказане, я не бачу підстав для поліпшення курсу”, - підкреслив Яценюк.
При цьому він відмовився дати прогноз, коли курс гривні стабілізується і на якій позначці. “Як людина, яка спеціалізується на фінансах, я не дам ніякого прогнозу, тому що прогноз - це абсурд. Прогноз змінюється залежно від того, як працює економіка. Скажу тільки, що якщо курс росте з 5 грн. до 7, то це нормально, тому що експортери можуть більше заробити, а імпорт гаситься. Але якщо долар переходить межу 9-10 грн. - це вже крах банківської системи. Не буде чим повертати кредити ні внутрішні, ні зовнішні. Якщо курс переступить 10-12 грн., то я тоді вже не бачу виходу”, - сказав Яценюк.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас