Ющенко: Україна відновить діалог з МВФ найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Україна відновить діалог з МВФ найближчим часом

Казна та Політика
936
Президент України Віктор Ющенко запевнив, що Україна відновить діалог із МВФ найближчим часом.
Про це він заявив сьогодні під час зустрічі з послами країн G7, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми проробили лист до МВФ разом із прем'єром, головою Верховної Ради, і думаю, що сьогодні-завтра даний документ буде допрацьований", - сказав Ющенко.
Глава держави нагадав, що напередодні місія МВФ була в Україні, але "ці переговори не можна назвати такими, що завершилися успішно". При цьому Ющенко висловив упевненість, що Україна має всі передумови для поновлення діалогу із МВФ. "Українська сторона послідовно дотримується рекомендацій МВФ в усіх напрямках", - сказав він.
Президент також повідомив, що завтра вранці проведе нараду з головою парламенту, прем'єром і керівництвом НБУ, "щоб остаточно погодити неузгоджені позиції, щоб сформувати єдину консолідовану позицію в переговорах із МВФ".
За умови надання наступних траншів МВФ Україна зможе оптимізувати діяльність "Нафтогазу", висловив упевненість глава держави. "Якщо буде відновлений діалог української сторони із МВФ щодо даних питань, і я думаю, що він закінчиться успішно, ми зможемо оптимізувати ситуацію... Те, що МВФ допускає більшу еластичність у першу чергу щодо дефіциту бюджету України, дає надію, що наші переговори завершаться успішно", - сказав Ющенко.
У свою чергу США закликали Україну виробити спільну позицію всіх гілок влади для того, щоб забезпечити співробітництво із МВФ.
"Наші відносини з Україною і МВФ дуже важливі. І ми розділяємо вашу стурбованість із приводу нинішньої ситуації, але, на нашу думку, у першу чергу необхідно, щоб Президент, уряд, Нацбанк України і Верховна Рада працювали разом, щоб виробити спільну позицію і дозволити МВФ працювати з місією тут, і вивести країну із кризи", - заявив посол США в Україні Вільям Тейлор у рамках зустрічі з послами "Великої сімки".
Напередодні керівник Секретаріату Президента України Віктор Балога заявив, що Президент України Віктор Ющенко не бачить найменшої необхідності підписувати будь-які декларативні відозви в рамках виконання кредитної угоди з Міжнародним валютним фондом. "Президент не поставить свій підпис під жодною додатковою декларацією, оскільки такий документ не має конкретного змісту. Уряд пропонує набір чергових заяв і запевнень, маючи за мету замаскувати той неспростовний факт, що кредитна угода із МВФ не виконується й Україна має серйозні труднощі з одержанням наступного траншу кредиту", - заявив Балога.
Він підкреслив, що єдиним офіційним документом, який визначає параметри угоди між Україною і МВФ і передбачений регламентними нормами цієї фінансової установи, є лист про наміри. Варто відзначити, що раніше Секретаріат президента звинуватив уряд у зриві переговорів із МВФ.
У той же час віце-прем'єр Григорій Немиря від імені уряду закликав Ющенка якомога швидше підписати проект спільної декларації української влади до МВФ. Він відзначив, що оприлюднення спільної декларації є найголовнішою умовою для повернення місії МВФ в Україну. За його словами, уряд провів робочі консультації із МВФ і проміжним результатом цих робочих дискусій є те, що МВФ уже не наполягає на бездефіцитному бюджеті.
Нагадаємо, міжнародний валютний фонд у листопаді 2008 р. схвалив рішення про виділення Україні стабілізаційного кредиту обсягом 16,4 млрд дол. для зміцнення довіри у фінансовому секторі та допомоги економіці країни в умовах світової кризи. Програма розрахована на два роки. Тоді ж Київ одержав перший транш кредиту розміром 4,5 млрд дол.
Однак пізніше МВФ відклав надання чергового траншу у розмірі майже 2 млрд дол., пояснюючи це неналежним виконанням Україною погоджених раніше стабілізаційних заходів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас