Чиновники ЄС пропонують створити єдиний орган нагляду за банками і страховими компаніями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники ЄС пропонують створити єдиний орган нагляду за банками і страховими компаніями

Валюта
357
Чиновники Євросоюзу на чолі з колишнім керівником ЦБ Франції Жаком де Ларозьєром запропонували переглянути систему регулювання фінансового сектору Європи, пише газета The Wall Street Journal.
Спеціальна комісія під керівництвом Ларозьєра закликає до створення нової регіональної наглядової ради, яка зможе в загальних масштабах контролювати діяльність банків і страхових компаній, відслідковувати появу системних ризиків і займеться поступовою гармонізацією нормативних актів, що регулюють діяльність фінкомпаній ЄС.
При цьому повсякденне регулювання діяльності банків та інших фінансових установ пропонується залишити національним органам.
У числі інших рекомендацій - пропозиція передати широкі повноваження з нагляду за банками 16 країн єврозони Європейському центральному банку, який зможе в тому числі вибирати ті системотворчі установи, які необхідно в першу чергу рятувати під час кризи.
Спецкомісія була створена в листопаді минулого року з ініціативи президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу.
Ідея двоступінчастого регулювання була зустрінута різкою критикою, оскільки ця система видається політикам занадто громіздкою і неповороткою в умовах кризи.
Наглядова рада "буде вкрай неповоротким інститутом, що нагадує скоріше міні-парламент, а не орган для прийняття рішень", вважає директор Центру європейських політичних досліджень у Брюсселі Даніель Грос.
Однак кілька галузевих організацій, включаючи Асоціацію страховиків Великобританії, привітали рекомендації спецкомісії, відзначивши, що вони допоможуть поліпшити існуючу систему, що відрізняється крайньою роздробленістю і незбалансованістю.
Питання, порушені в доповіді спецкомісії Ларозьєра, будуть обговорюватися у квітні 2009 року на зустрічі лідерів країн G20 в Лондоні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас