Нацбанк шукає валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк шукає валюту

Валюта
23085
Правління НБУ на зустрічі із представниками комерційних банків визнало нездатність самостійно втримувати курс гривні.
Щоб хоч якось підтримати курс, регулятор просить банкірів зустрічатися з найбільшими експортерами і домовлятися про якнайшвидший продаж валютного виторгу.
При цьому в НБУ, очевидно, вважають, що надовго запасів експортерів не вистачить - регулятор закладає у свої макроекономічні прогнози на 2009 р. девальвацію 30%.
На зустрічі правління Центробанку з топ-менеджментом найбільших банків країни вчора вперше не звучали погрози. Усвідомивши всю марність адміністративного тиску на банки, які нічого не можуть зробити з ажіотажним попитом населення і бізнесу на валюту, виконувач обов'язків голови НБУ Анатолій Шаповалов намагався вмовити фінансистів єдиним фронтом діяти проти девальвації гривні.
"Резерви банків під проблемні валютні кредити ростуть надзвичайно високими темпами, і нам знову не вистачає капіталу. Тому ми самі вже не зацікавлені в зростанні курсу і готові діяти разом із НБУ для стабілізації курсу", - говорить один з учасників зустрічі.
Заради високої мети сторони домовилися про зустрічні поступки. Банкіри погодилися на скорочення нормативу довгої валютної позиції з 20% до 5%. А центробанк пообіцяв проводити аукціони із продажу валюти під зобов'язання приватних позичальників банків (щоб клієнти банків могли купувати валюту за курсом, близьким до офіційного).
Однак усі фінансисти розуміють, що надовго не вистачить ні їх зусиль, ні зусиль Центробанку. "Якщо виходити з того, що гривневий еквівалент довгої і короткої валютної позиції банків становить зараз 42 млрд. грн., то урізування довгої валютної позиції може принести на міжбанківський валютний ринок додатково всього близько $1 млрд." - говорить голова правління великого банку з іноземним капіталом.
У той же час обсяги погашень валютних кредитів приватними клієнтами, за оцінками банкірів, становлять близько $200 млн. щомісяця. "Нацбанк зараз готовий продавати банкам на погашення зовнішніх позик і виконання імпортних контрактів не більше $1,5 млрд. доларів щомісяця. Якщо із цієї цифри відняти кошти на погашення кредитів приватними клієнтами, то курс долара на міжбанку для імпортерів і платників по зовнішніх позиках буде рости", - попереджає фінансист.
Щоб пом'якшити зростання курсу для цих категорій покупців валюти на міжбанку, банкіри пообіцяли регулятору провести переговори з усіма клієнтами-експортерами, щоб переконати їх активніше заводити в країну валютний виторг і реалізовувати його на міжбанківському валютному ринку.
Однак значного припливу валюти експерти однаково не очікують, тому що значний дефіцит фінансового рахунку платіжного балансу створює перспективи для подальшої девальвації гривні. А виходить, експортери будуть прагнути якнайдалі відстрочити продаж валютного виторгу.
За попередніми даними про стан платіжного балансу, озвученими на зустрічі з комерційними банками, представники НБУ оцінили позитивне сальдо поточного рахунку в $500 млн., а дефіцит фінансового рахунку - в $2,3 млрд.
Ще близько $0,5 млрд. скупило населення на готівковому ринку. Лютневі ж показники можуть виявитися трохи гіршими через потребу Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" у п'ятницю перевести на рахунки "Газпрому" $400 млн. і різким зростанням попиту на валюту на готівковому ринку, який станом на вчора перевищив пропозицію вже на $1,2 млрд.
Незважаючи на наявність близько $3 млрд. на проведення валютних інтервенцій у березні, як видно, у Нацбанку вже змирилися з неминучістю зростання курсу для імпортерів і банківських клієнтів, що купують валюту як інвестиції.
У телеграмі Національного банку дрібним і середнім банкам №80, яка містить методику оцінки платоспроможності середніх і невеликих банків, серед основних макроекономічних прогнозів на 2009 р. межа девальвації гривні оцінена в 30%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас