Індекси США знизилися через скорочення дивідендів і падіння продажів будинків, ф'ючерси зростають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси США знизилися через скорочення дивідендів і падіння продажів будинків, ф'ючерси зростають

Фондовий ринок
116
Американські фондові індекси впали за підсумками торгів у середу на побоюваннях поглиблення кредитної кризи, повідомило агентство Bloomberg.
Скорочення дивідендів страхових компаній призвело до масового продажу їх акцій, несподіване падіння перепродажів будинків у США додало непевності інвесторам.
Ф'ючерси на американські індекси зростають у четвер на обіцянках уряду США надати банкам більше ліквідності: березневий контракт на Standard & Poor's 500 до 9:02 додав 0,29%, на Dow Jones Industrial Average - також 0,29%.
"Всі повернулися до старих побоювань. Все ще не ухвалене рішення про те, чи збережеться вартість акцій фінансових компаній", - зазначив глава одного з фондів Pioneer Investment Management Джон Кері.
Негативні настрої в першій половині торгів підхльоснуло, зокрема, зниження суверенних рейтингів України агентством Standard & Poor's.
"Хоча це і маленька країна, але вона додала ще одне побоювання до списоку тих, які вже були в інвесторів", - зазначає головний інвестиційний директор Philadelphia Trust Co. Річард Сіхель.
Підіндекс фінансових компаній S&P 500 втратив під час торгів у середу 6,5%, однак майже відіграв падіння до кінця дня і завершив сесію зниженням усього на 0,5% після того, як регулятори розкрили подробиці плану по відновленню банківських балансів.
Глава Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке заявив, що, хоча федеральна влада і може одержати "значну" частку в капіталі Citigroup, вона не планує повномасштабної націоналізації банків.
Націоналізація - це коли уряд бере під контроль компанію, "знижує частку акціонерів до нуля" і починає управляти банком. "Ми не плануємо нічого подібного", - сказав він, виступаючи в середу в комітеті з фінансових послуг Палати представників Конгресу США.
Вартість акцій філадельфійської страхової компанії Lincoln National упала майже на 14% після зниження квартальних дивідендів на 1 цент - до 20 центів за акцію.
Найбільший страховик житла і автомобілів США з тих, акції яких мають обіг на фондових біржах, Allstate втратив 6% ціни паперів на тлі зниження дивідендів з 41 цента до 20 центів на акцію.
У середньому папери страхових компаній подешевшали в середу на 4%.
Виробник літаків Cessna компанія Textron також скоротила дивіденди - на 91%, до 2 центів на акцію, щоб збільшити запаси ліквідності на тлі ослаблення попиту на її продукцію. Котирування акцій компанії впали на 3,9%.
Скорочення дивідендів у США стало найрізкішим з 1955 року і позбавило акції єдиної переваги перед державними облігаціями.
Дохід від інвестицій в американські акції, за даними Лондонської школи бізнесу і Credit Suisse, становив у середньому 6% річні з 1900 року з урахуванням інфляції. Якщо звідти відняти дивіденди, то залишиться 1,7% річних для акцій у порівнянні з доходом від інвестицій у довгочасні держоблігації в середньому на рівні 2,1%.
Вартість паперів провідного виробника землерийного встаткування Caterpillar знизилася на 3,9%. Ціна акцій найбільшої будівельної компанії штату Нью-Джерсі Hovnanian обвалилася на 7,3% на тлі зниження перепродажів будинків у США.
Продажі на вторинному ринку житла в США в січні зненацька знизилися на 5,3% - до 4,49 млн будинків у річному обчисленні, що є мінімальним показником з 1997 року. У той же час аналітики очікували збільшення на 1,1% із грудневого рівня - до 4,79 млн.
Скорочення операцій на вторинному ринку житла свідчить про те, що покупців більше не приваблюють низькі ціни на будинки, зазначають експерти.
Вартість акцій Bank of America зросла на 9% після того, як глава компанії Кеннет Льюіс заявив в інтерв'ю Bloomberg, що її придбання Merrill Lynch і Countrywide Financial поки демонструють прекрасні результати в 2009 році й у довгочасному періоді Merrill стане "справжнім скарбом".
Індекс Dow Jones Industrial Average знизився в середу на 80,05 пункту (1,09%) - до 7270,89 пункту.
Standard & Poor's 500 за підсумками торгів зменшився на 8,24 пункту (1,07%), склавши 764,90.
Значення індексу Nasdaq Composite опустилося на 16,40 пункту (1,14%) - до 1425,43 пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас