"Ъ": Україні погрожують заходами відключення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україні погрожують заходами відключення

Енергетика
3270
8 березня "Газпром" може знову скоротити постачання газу в Україну. Як стало відомо Комерсантові-Україна, у вівторок рада директорів російської монополії ухвалила рішення щодо того, що газ буде перекритий, якщо до цієї дати НАК "Нафтогаз України" не розрахується за спожите в лютому паливо. В "Нафтогазі" сподіваються, що необхідна сума - більше $360 млн - буде зібрана вчасно. У Нацбанку заявили, що купівля необхідної для розрахунку валюти відбудеться в п'ятницю. Не виключено, що для цього знову буде потрібно вдатися до кредитів держбанків, вважають експерти.
У вівторок рада директорів "Газпрому" заслухала інформацію "про стан розрахунків за природний газ із боку господарюючих суб'єктів України і стратегії у відносинах з НАК 'Нафтогаз України'". Один з учасників засідання повідомив, що заступник голови правління "Газпрому" Андрій Круглов висловив стурбованість поганим станом платежів споживачів природного газу в Україні. "Якщо 7 березня не надійдуть $400 млн, 8-го Україну знову доведеться відключити", - сказав співрозмовник з посиланням на Круглова. Інше високопоставлене джерело в "Газпромі" підтвердило, що такий план дійсно розробляється.
"Компанія буде виконувати свої зобов'язання перед споживачами і транспортувати газ у колишніх обсягах. Але обсяг газу на вході в Україну буде скорочений - призначене для 'Нафтогазу' паливо безкоштовно поставлятися не буде", - відзначив співрозмовник. У прес-службі монополії офіційно коментувати ці заяви відмовилися.
На минулому тижні "Нафтогаз" повідомив "Газпром" про можливе погіршення розрахунків через зростання заборгованості підприємств комунальної теплоенергетики в розмірі $552 млн. За контрактом "Нафтогаз" зобов'язаний щомісяця направляти російській монополії платежі за паливо не пізніше 7-го числа місяця, наступного за поставкою.
Усього в 2009 році НАК повинна заплатити $14,4 млрд, з яких $360-450 млн - за лютий. У випадку першого ж неплатежу контракт між компаніями передбачає перехід на авансову систему розрахунків. Нагадаємо, 1 січня "Газпром" припинив постачання газу в Україну у зв'язку з наявністю боргу в розмірі $680 млн і відсутністю угоди про постачання палива на 2009 рік. 7 січня був припинений транзит газу в ЄС через територію країни. Відновити його вдалося лише після підписання 19 січня нової угоди між "Газпромом" і "Нафтогазом".
Прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський повідомив, що компанія поки не одержувала від "Газпрому" повідомлень про можливе скорочення поставок газу. "Ми розраховуємо, що нам все-таки вдасться акумулювати потрібну суму грошей до 7 березня і розрахуватися", - сказав Землянський. Джерело, близьке до компанії, вважає, що "Нафтогаз" самостійно може знайти порядку $100-160 млн. А в. о. голови правління НБУ Анатолій Шаповалов учора пояснив, що для розрахунків з "Газпромом" у лютому "Нафтогаз" може купити близько $400 млн валюти в Нацбанку, минаючи міжбанківський ринок. Таким чином, на його думку, не буде створюватися тиск на валютний курс через розрахунки українського газового монополіста. У прес-службі Кабінету міністрів рішення "Газпрому" коментувати відмовилися.
На думку аналітика ІК "Ренесанс Капітал" Петра Грішина, єдиним джерелом коштів для погашення боргу можуть бути кредити, виділені державними банками. Він нагадує, що "Нафтогаз" перебуває у важкому фінансовому становищі, а Україна як держава має найвищий у Європі показник ризикованості капіталовкладень. "Раніше 'Нафтогаз' кредитували три закордонні банки - Credit Swisse, Deutche Bank і російський Альфа-банк. Перший з них зараз зайнятий поверненням грошей, виданих Укравтодору. Другий відмовив НАК ще у вересні. Третій має можливість кредитувати під 15% у валюті набагато менш ризикованих російських кредиторів. У НАК одна дорога - в Ощадбанк або Укрексімбанк", - впевнений Грішин.
Голова наглядової ради Ощадбанку Данило Волинець підтвердив, що його банк готовий виділити кредит "Нафтогазу" на колишніх умовах. "Нацбанк на вимогу уряду перерахує нам гроші, які ми під піввідсотка за обслуговування надамо 'Нафтогазу'. Це цілком робоча схема, уже випробувана нами в листопаді і грудні", - сказав Волинець. Експерт ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук відзначив, що надання такого кредиту не приведе до інфляції, тому що кредит не буде витрачений усередині країни. "Надання кредитів 'Нафтогазу' із золотовалютних резервів НБУ вже стало практикою. Але зараз ці запаси потрібні для втримання курсу гривні, а їх поступове скорочення може привести до того, що НБУ не впорається із цим", - додав Ваврищук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас