Нацбанк: ВВП знизиться на 9% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк: ВВП знизиться на 9%

Казна та Політика
769
У розпорядження "Дела" потрапив лист Нацбанку, який він поширив серед комерційних фінустанов. У ньому регулятор зобов'язав середні і невеликі банки провести оцінку власної платоспроможності. У примітці до листа Нацбанк указав прогнозні макропоказники, на які слід орієнтуватися аудиторам. Згідно з ними, падіння ВВП цього року складе 9%. Це найгірша оцінка, яка називалася якимось державним органом в Україні. Так, нагадаємо, у держбюджеті на 2009 рік передбачається зростання ВВП на рівні 0,5%.
Хто і коли спрогнозував "провальний" показник ВВП, у Нацбанку не уточнюють. Однак те, що раніше регулятор не оприлюднив свого очікування падіння економіки, дає підстави вважати: розрахунки проводилися ним самостійно. Такої ж думки дотримується керівник головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату президента Роман Жуковський. За його словами, прогнози Нацбанку завжди розходилися з урядовими. Однак він відзначив, що "швидше за все, падіння ВВП на 9% - це вкрай песимістичний прогноз, який НБУ використовує для діагностики".
Як повідомляло "Дело", схожий прогноз стану української економіки в 2009 році дав раніше Міжнародний валютний фонд (МВФ). У ньому відзначали, що падіння ВВП може досягти 8-10% у випадку "бездіяльності" влади нашої країни. "Національний банк вирішив прислухатися до песимістичних прогнозів МВФ і передбачив падіння ВВП на 1% менше, оскільки 10% - це вже катастрофа", - вважає голова комітету Верховної Ради з податкової і митної політики Сергій Терьохін. У той же час член Ради Нацбанку Василь Горбаль відзначив, що "НБУ має досить серйозний аналітичний апарат, який займається складанням прогнозів".
Аналітик інвестиційної компанії "Драгон Капітал" Олена Білан вважає, що зазначений Нацбанком прогноз може збутися. "Два місяці тому наш прогноз по ВВП був 6%. Якщо ситуація не покращиться в III-IV кварталах, то, можливо, цей стресовий сценарій, закладений Нацбанком, стане реальністю", - констатує експерт.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас