НБУ: Економічних передумов для стрімкої девальвації гривні нема — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Економічних передумов для стрімкої девальвації гривні нема

1571
Економічних передумов для стрімкої девальвації гривні нема, вважає виконувач обов'язків голови Національного банку України (НБУ) Анатолій Шаповалов.
Він повідомив з посиланням на оперативні дані, що профіцит поточного рахунку в січні-2009 сформувався на рівні $500 млн: позитивне значення сальдо зафіксоване вперше за останні роки на тлі більш масштабного скорочення імпорту, ніж експорту.
Разом з тим, А.Шаповалов констатував, що зведений платіжний баланс поки має дефіцит: іде відтік коштів по фінансовому рахунку, оскільки погашення кредитів перевищує обсяг залучення коштів. За його словами, дефіцит фінансового рахунку в січні-2009 склав $2,3 млрд.
В. о. голови НБУ також повідомив, що середньоденні надходження валютного виторгу в лютому виросли на 16,6% у порівнянні із січнем. Пропозиція на валютному ринку в лютому також розширилася, але на тлі зростання попиту на валюту на 10%.
"Економічних передумов для того, щоб курс сьогодні так стрімко девальвував, нема", - сказав він.
На його думку, девальваційний тиск на гривню формує психологічний фактор, пов'язаний з некоректними заявами політиків та експертів. При цьому він нагадав, що Нацбанк витратив на підтримку гривні цього року $3 млрд.
За словами в.о. голови НБУ дефіцит зведеного платіжного балансу України в 2009 році прогнозується на рівні $12 млрд. З урахуванням цього, за його словами, НБУ сподівається на одержання від МВФ в 2009 році розмірі $9,6 млрд.
"Це було б гарною підмогою", - підкреслив він.
У контексті переговорів із МВФ, А.Шаповалов відзначив, що Нацбанк можливо буде пропонувати розширити припустиме відхилення офіційного курсу від ринкового, яке у відповідному меморандумі української влади зафіксовано на рівні 2%.
В. о. голови НБУ пояснив, що рухливість офіційного курсу може дати привід для поширення панічних настроїв у населення.
Як повідомлялося, офіційний курс гривні в 2009 році втримується на рівні 7,7 грн/$1, тоді як міжбанківський вийшов на рівень 9 грн/$.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас