Бойко: Підписані газові угоди не виключають повторення в майбутньому проблем з постачанням газу в Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Підписані газові угоди не виключають повторення в майбутньому проблем з постачанням газу в Європу

Енергетика
217
Опозиційний міністр палива та енергетики, народний депутат України Юрій Бойко вважає, що підписані російсько-українські газові угоди не виключають повторення в майбутньому проблем з поставками газу в Європу, тому Брюссель і Київ повинні продовжити пошук оптимальної моделі співробітництва в газовій сфері. Про це повідомили в прес-службі народного депутата України.
"Ми були одностайні, що ЄС повинен займати більш активну позицію і виступати з ініціативами, які повинні розв'язати цю проблему надійності транзиту докорінно", - сказав він журналістам у Брюсселі в середу, коментуючи підсумки переговорів з єврокомісаром з питань енергетики Андрісом Пібалгсом. Ю.Бойко підкреслив, що закріплені газовими угодами ціни постачання газу та умови транзиту не дозволяють говорити про забезпечення надійності і стабільності газових поставок у Європу. "Європейці це розуміють", - додав опозиційний міністр.
За його словами, у цей час розглядається кілька моделей можливої кооперації України і Європи, а також третього учасника газових поставок – Росії – у цій сфері.
Коментуючи заплановану на кінець березня конференцію донорів для модернізації української газотранспортної системи (ГТС), Ю.Бойко підкреслив, що пошук моделі вкладення коштів є ключовим завданням цієї конференції.
"Без вироблення системи захисту інвестицій реальні гроші не підуть", - підкреслив він. Опозиційний міністр нагадав, що давно визначені технічні напрямки вкладення коштів і їх обсяг – близько 2,5 млрд. євро. У той же час, додав він, політична ситуація в Україні вимагає вироблення додаткових гарантій інвесторам, які готові взяти участь у модернізації української ГТС.
Він підкреслив, що підвищення надійності транзиту газу в Європу є пріоритетним завданням для України сьогодні, тому що проект "Південного потоку", що просувається Росією, виглядає реалістичніше, і у випадку завершення приведе до скорочення транзиту через Україну на 30 млрд. куб. м на рік, або 25%. "Деклараціями або заявами прагматичну Європу сьогодні Україна не нагодує", - підсумував опозиційний міністр.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас