Шаповалов: Нацбанк планує проводити цільові аукціони для продажу банкам валюти по спеціальному курсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шаповалов: Нацбанк планує проводити цільові аукціони для продажу банкам валюти по спеціальному курсу

Валюта
3651
Нацбанк планує проводити цільові аукціони для продажу банкам валюти по спеціальному курсу. Про це журналістів повідомив сьогодні перший заступник правління Нацбанку Анатолій Шаповалов, передає кореспондент РБК-Україна.
Він уточнив, що при цьому, обсяги валюти, купленої на такому аукціоні, призначатимуться виключно для подальшого продажу клієнтам банку по курсу нижче ринкового з метою погашення валютних іпотечних кредитів. При цьому, за словами А.Шаповалова, комерційні банки повинні надати регулятору графік здійснення виплат по кредитах і графік проведення аукціонів.
Крім того, вони повинні представити свої пропозиції відносно процедури контролю за цільовим використанням валюти, купленої на спеціальному аукціоні.
"Якщо, припустимо, ми продали цю валюту, то наступного дня, ми якимсь чином повинні побачити її в балансі банку, що на цю суму зменшилися зобов'язання позичальників. Як тільки робоча група, яку ми прийняли рішення створити, представить свої пропозиції, ми готові затвердити їх напрям, і тоді вже наступного тижня проводити аукціон. Я думаю, що це дозволить зняти напругу і поліпшити положення позичальників, що мають валютні кредити", - сказав А.Шаповалов.
При цьому, він відзначив, що Нацбанк наполягає на індивідуальному підході банків до проблем клієнтів, що мають валютні іпотечні кредити.
"Якщо людина купила одну квартиру і в ній живе - це одне, а якщо він купив 2, 3, 5 таких квартир, якщо це у нього бізнес, то тоді чому треба йти йому назустріч", - сказав А.Шаповалов.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас